Győr+
2018.06.30. 09:01

Hangokból az ölelés melegsége

Különleges helyszínen ad koncertet július 7-én este Palya Bea és zenekara. A Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjében a hagyományos Levendulanapok záróeseményeként lépnek fel.

Bea sorrendben a 12. szólólemezén dolgozik – erről is kérdeztük az énekes-dalszerzőt.

Milyen élmények köré csoportosulnak az új dalok?

A Hazatalálok című lemezen a saját történetemből és másokéból is dolgoztam. Arra jöttem rá, hogy a modern válás szívbemarkoló témája nincs őszintén elmesélve. Ezért nem is lehet pontosan tudni, érteni, érezni azt, ami ilyenkor a családok különböző tagjaiban lezajlik, és egy ismeretlen valamivel nagyon nehéz együttérezni. Azon igyekszem, hogy a válás esély legyen; de ez a melósabb út. És ha így nézem, ez a folyamat egy egyéni meghalás és újjászületés. A válás így lehetőséggé lesz arra, hogy újabb szinten hazataláljak, a közepem felé tartsak.

Mezítláb fog énekelni? Mit jelent, amikor mezítláb?

Igen, mezítláb. S hogy mit jelent ez? Kapcsolat a földdel, szilárd, biztos alapok, hogy a hangok még magasabbra szálljanak. Alattam a föld, fölöttem az ég, bennem a létra…

Pannonhalma egyszerre spirituális és szellemi közeg. Honnan jönnek a dalai, hol íródnak? A szívben?

Szívben, fejben, a zsigerekben. Minden dal születéséhez kötődnek testi érzetek, melegség a hasban, nevetés, könnyek, hormonszint változások. Mintha valami nálam nagyobb dolog szolgálatába állnék, egy új, épp életre hívódó dolog csatornája leszek. A dalok születési folyamatában rengeteg a titok: bár belőlem tör elő, a folyamat egy része mintha előttem is titok lenne.

Felsorolni is nehéz lenne hány díjat, elismerést, kitüntetést kapott már.

Én ugyanazt csinálom az utóbbi 25 évben: énekelek, dalokat írok, építek egy közösséget a zene erejével, továbbadom, amit megtanultam.

Milyen világba lép át és hová viszi el a közönségét a pannonhalmi koncert alkalmával?

Igen, ez mintha egy másik világ lenne. Költői, zengő, puha, emelkedett világ, mégis nagyon valóságos, igazi, erős, őszinte… Ég és föld összeér, gyönyörű zene szól, a hangok és szavak simogatnak, gyengédség és erő is van, és valami olyan közelség és mély kapcsolódás, önmagukkal és másokkal, amelyhez kisbaba korunk elmúlása óta álmodunk. Úgy akarok énekelni, hogy a hallgatóim a hangokból érezzék az ölelés melegségét.

Nyitófotó: Palya Bea Facebook oldala