Győr+
2018.06.30. 16:26

Jól vizsgáztak a kis tűzoltók – fotókkal

A sáráspusztai tűzoltó tábor már hosszú évek óta bizonyítja, a gyermekek szeretik a kalandokat, az izgalmas feladatokat, de a fegyelmet sem vetik meg. Az első turnus véget ért, pénteken számoltak be szüleik előtt a megszerzett tudásról.

Az első turnusban június 25. és június 29. között zajlott, ahol hatvan általános iskolás diák vett részt a szabadidős és szakmai programokon.

Hétfőn a hivatalos tábornyitó után a gyerekek berendezkedtek a sátrakban, megismerkedtek egymással és a tábor vezetőivel és rögtön kezdetét vették a programok. Első napon a közlekedés szabályairól hallhattak, bővültek KRESZ ismereteik és ezzel kapcsolatos játékos vetélkedőn is részt vehettek, majd egy rendőrmotort is megcsodáltak. Persze a sportfoglalkozások sem maradhattak el, volt aki focizott, volt aki kosarazott. Kedden az ébresztő, a reggeli torna és sátorrendezés után, játékos alaki foglalkozáson vettek részt, amit a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvéd tisztjei tartottak. Később elkezdték az ismerkedést a tűzoltó szakfelszerelésekkel, próbálgatták a tömlők gurítását, összeszerelését, és sok kérdést tettek fel a tűzoltók munkájáról. A héten hallgattak még drogprevenciós előadást, voltak a városháza tornyában, a tűzoltó laktanyában és csobbantak egyet az uszodában is. Sokak kedvence, az éjszakai verseny sem maradhatott el, s persze rengeteg játékos vetélkedő várt még rájuk az izgalmas és tartalmas egy hét alatt. Fontos kiemelni, hogy a szakfelszerelésekkel való ismerkedés, azok használata és a tűzoltó akadálypálya nap mint nap szerepelt a programok között.

Az alaki foglalkozáson tanultakat is bemutatták
(További képekért kattints a fotóra!)

Pénteken délutánra várták a szülőket, hogy a hivatalos zárónapon már előttük mutassák meg mindazt, amit az egy hét során tanultak.

A záróünnepségen Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője is tiszteletét tette, s elismerte a kis tűzoltók lelkesedését, kitartását és fegyelmezettségét.

– Fontos, hogy olyan témát ajánljuk a gyermekeknek ami érdekli őket, ami s abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a tűzoltóság és a katasztrófavédelem elég sok gyerkőcöt vonz. Jó látni, hogy fogékonyak azokra a szakmai dolgokra, amelyeket a kollégáim mutatnak nekik. Mindamellett hogy „tűzoltóst” játszhatnak, teljesen más jellegű programokat is szervezünk nekik, ami szintén fontos a kikapcsolódás szempontjából is. Itt a táborban megkaphatják azt a kellő impulzust, amellyel eljuttatják a családjukba, a társaikhoz a tűzvédelem fontosságát, sőt mivel már 26 éve szervezzük ezeket a táborokat, emlékszem olyan srácokra, akikből mára már a kollégáim lettek.

Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, megyei igazgató és Hatoss Csaba tűzoltó őrnagy, táborvezető

A tábor vezetője egyébként Hatos Csaba tűzoltó őrnagy, győri hivatásos tűzoltó volt, aki több kollégájával együtt lelkesen és szakszerűen foglalkozott a gyermekekkel. Az őrnagy érthető módon büszkén beszélt kis tanítványaikról:

– Maximálisan elégedett vagyok a táborban és a mostani bemutatón látottakkal kapcsolatban is. Voltak nálunk a 6-14 éves korosztályig gyerekek, akiknek bemutattuk a tűzoltók életét és felszereléseit. Nagyon büszke vagyok az idősebbekre, akik maguktól figyeltek a kisebbekre, foglalkoztak velük, ha kellett egy kicsit pátyolgatták őket. Igazi csapat jött össze! Az időjárás sem szegte a kedvüket, a nagyfiúk az eső ellenére is kint aludtak a sátrakban – ami persze nem ázott be – de így helyt álltak önmaguk előtt is. Bízom benne, hogy többen a jövőbeni hivatásukat is megtaláltak az egy hetes együttlét alatt – zárta a táborvezető.

Megismerték a tűzoltó szakfelszereléseket is

Öt éve járok minden évben a tűzoltó táborba, eddig ez volt a legjobb – mondta el Bedő Barnabás 12 éves ifjú tűzoltó. – Nagyon jó volt a hangulat és a csapatszellem, mindenki segítette a másikat. Mindig a jóra törekedünk. Minden reggel 7-kor sorokozóval kezdtünk, aztán edzés volt, s rengeteg érdekes feladat is volt, mint például a homozsákpakolás.

Szabó Kristóf Kevin is szívesen beszélt az élményeiről, neki az egyik kedvenc programja az uszoda volt, de a füstsátoron való átkelést is megemlegette. – Át kellett kelni úgy egy sátron, hogy nem lehetett semmit sem látni, mert füstöt csináltak benne. Nekünk meg 15 kilogrammos tűzoltó palackokkal a hátunkon kellett átmenni rajta.

A kismotorfecskendő szerelés rejtelmeit is elsajátították

– A palánkon való átkelés is nehéz volt, negyedszerre sikerült csak átmásznom. Jól éreztem magam a táborban – csatlakozott pajtásához Tánczos Ákos 7 éves kisfiú is, aki ráadásul egy nagyon vagány, már-már igazi tűzoltósági nadrághoz hasonló kantárosban feszített.

Mit lehet ehhez még hozzátenni? Erőt, egészséget gyermekek!

Havassy Anna Katalin/Kárpát Zsolt
Fotó: HAK