Győr+
2018.07.01. 18:23

Katonák versenyeztek Győrben – sok fotóval

A tavasz és a nyár a Magyar Honvédség életében nemcsak a gyakorlótereken zajló kiképzési események legintenzívebb időszaka, hanem a katonai képességek versenykörülmények közti összehasonlításának ideje is.

Mivel a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél korábban rendezett mezei futóbajnokságon a honvédek futókészsége, a lőbajnokságon pedig a lőkészsége már felmérésre került, a napokban tartott katonai háromtusa bajnokságon immár a kézigránát-dobásban is jeleskedő, legsokoldalúbb tehetségeket keresték Győrben.

Június 26-án, reggel nyolc órakor sorakoztak fel a skarlátpiros barettsapkás honvédek az ezred alakulóterén. A megjelenteket Tóth Norbert alezredes köszöntötte. Az alakulat megbízott parancsnokhelyettese beszédében felhívta rá a figyelmet, hogy; „Ugyan mindenki nem nyerheti meg a bajnokságot, de ha valaki képes felülmúlni önmagát, túlszárnyalni a korábban elért teljesítményét, az is teljes joggal érezheti győztesnek magát.”

További képekért kattinst a fotóra!

A négy fős, vegyes nemű csapatokból álló mezőny a megnyitót követően az ezred győrszentiváni lőterén ismerhette meg a verseny lefolyásának rendjét. Dede Gyula őrnagy, kiképzési főnök felhívta a megmérettetésen indulók figyelmét a lőtér biztonsági-, és környezetvédelmi rendszabályai betartásának fontosságára, majd valóban kezdetét vehette a sportesemény.

Az eligazítást követőn a nevezők a lőszerkiosztás helyszínére igyekeztek, ahol egyenként harminc darab 7,62 milliméteres lőszert táraztak be. Az első versenyszám ugyanis a lövészet volt, ahol fekvő, térdelő és álló testhelyzetből is bizonyítaniuk kellett precizitásukat az indulóknak. A száz méteres távolságban elhelyezett célalakok felé testhelyzetenként tíz-tíz lövést adtak le a résztvevők az AK-63D típusú gépkarabélyokból, miközben a legmagasabb találati szám elérését a rendelkezésre álló idő rövidsége nehezítette.

A fegyverek töltetlenségének ellenőrzése után a versenyzők a kézigránát-dobásban igyekeztek felülmúlni egymást. A nőknek tizenöt, húsz, huszonöt, míg a férfiaknak huszonöt, harminc, harmincöt méterről kellett beletalálni egy kettő, illetve négy méter sugarú körbe távolságonként öt gyakorló gránáttal, majd kettő kísérletből a lehető legmesszebb repíteni az imitált robbanóanyaggal töltött harceszközt. A fizikai próbatétel zárószáma a háromezer méteres gyakorló öltözetes futás volt, melyet vállra vett fegyverrel teljesített a húsz fős mezőny.

A győri katonai háromtusa bajnokságon végül az alábbi eredmények születtek:

Egyéni férfi kategóriában:

1. Bakos Tibor tőrm.

2. Baki András ftőrm.

3. Máté Milán szds.

Egyéni női kategóriában:

1. Valkó Veronika tőrm.

2. Szabó-Tolnai Mónika őrm.

3. Ferenczi-Hantó Andrea zls.

Csapatok értékelésében:

1. 2. légvédelmi rakétaosztály

2. Ezredtörzs

3. Vezetési zászlóalj

raketaezred.hu/Sályi Gergő törzsőrmester