Egyre nagyobb probléma a meddőség

Győr+
2019.02.24. 08:00

Miközben a modern emberek életszínvonala javul, az orvostudomány pedig egyre csak fejlődik, egyre több nő képtelen teherbe esni. A Harmónia Akupunktúra Centrumba is sokan látogatnak el emiatt, hogy igénybe vegyék a hagyományos kínai orvoslás segítségét.

Dr. Feng Xiao Ping akupunkturás szakorvos a női meddőség lehetséges okairól szólva elmondta, gyakran olyanok játszhatnak szerepet, amire nem is gondolnánk. A legtöbb nő álma, hogy karcsú alakja legyen, ezért szeretnének a saját ideáljaiknak megfelelni, és ezért szinte minden fellelhető fogyókúrás terméket kipróbálnak, kemény diétának teszik ki szervezetüket. Pedig a zsír fontos a női termékenység szempontjából. Ugyanis a női testzsír a férfi hormonokat női hormonokká alakítja és biztosítja a termelődő ösztrogén–progeszteron egyensúlyának állapotát. Dr. Feng elmondta, a vékony, sovány testalkatú nőknél a testzsír hiánya miatt nagyobb az esély meddőségre. Ezt az abortuszok is növelik: általánosságban elmondható, hogy az abortuszok száma arányos a meddőség előfordulási gyakoriságával. Sok fiatal nő nem veszi figyelembe a fogamzásgátlás fontosságát. A mesterséges abortuszok pedig rejtett gyulladásokat okozhatnak, vékonyítják a méh falát. Ezek a későbbiekben kismedencei gyulladásos betegséghez, petefészek-gyulladáshoz vezethetnek, elzáródást okozhatnak a petevezetékekben és kialakulhat a meddőség.

A hosszú távú dohányzás a termékenység szempontjából is rendkívül káros lehet. Dr. Feng szerint sok fiatal nő a dohányzást divatnak tekinti, és figyelmen kívül hagyja az általa okozott károkat. A cigarettákban található nikotin többek között szisztémás érbetegségeket okozhat, amelyben a méh véreredényei is érintettek. A hosszú távú dohányzás károsítja az egész szervezet hormonrendszerét, befolyásolja a petefészek működését, ami endokrin- rendellenességet okoz.

A túlzott stressz is nagyon káros. A problémák többek mellett menstruációs zavarok, vérzési rendellenességek, hormonális zavarok formájában jelentkezhetnek, amelyek szintén meddőséget okozhatnak. A hosszú ideig fennálló negatív stresszhatások testi-lelki szövődményei lehetetlenné tehetik a teherbe esést, a méh „hideg” hatása miatt. A teherbe esés ugyanis egyik feltétele a hideg (jin) hatás megszüntetése, a méh felmelegítése és befogadóvá tétele, hogy a meleg (jang) hatására a petesejt megtapadjon és képes legyen fejlődésnek indulni. A moxaterápia az ősi kínai orvoslásban a nőgyógyászati megbetegedésekben régóta bizonyított, hatásos kezelés. A moxázás egy melegítéses, égetéses gyógymód, amely még a mintegy kétezer éves akupunktúránál is ősibb eljárás. A gyógyítás során az akupunktúrás pontok fölött gyógynövényes rudakat égetnek. A gyúlékony anyag, amit a terápiára használnak, legtöbbször a fekete üröm. A kezelendő terület felmelegítésével stimulálják a vérkeringést, élénkítik a sejtműködést, így fokozzák a salakanyagok kiürítését. A moxa alapvetően töltő hatású, a hagyományos elmélet szerint az izzó moxa hője elősegíti a vér áramlását, oldja a pangásokat.

+ 1 tipp dr. Fengtől:

Kerülendők a hideg ételek és italok, a túl alacsony hőmérsékletű klimatizálás, a köldököt szabadon hagyó topok, és a vékony téli ruházat viselése.

Fotó: Shutterstock

(X)