Győr+
2018.07.04. 10:40

Matematika a négyzeten – Rátz László Vándorgyűlés és poszterkiállítás

Tanárok és újságok a Krúdy-gimnáziumban. Mi ebben az érdekes, tehetjük fel a kérdést. A matematika. Magyarország egyik legrégebbi szakmai folyóiratából, a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapokból nyílt kiállítás az iskolában, ahol 58. vándorgyűlésüket tartották e tantárgyat magyar nyelven oktató tanárok a matematikaoktatás szakmai kérdéseiről és fejlesztési lehetőségeiről.

A Bolyai János Matematikai Társulat jogelődjét 1891-ben alapították nagynevű matematikusok és fizikusok. A Bolyai Társulat (egyúttal a kiállított lap egyik tulajdonosa) évenként rendezi meg a négynapos országos matematikatanári vándorgyűlését, amelyet idén július 3. és 6. között Győrben, a Krúdy Gyula Gimnáziumban tartanak. Kosztolányi József, a társulat oktatási szakosztályának elnöke elmondta, a Rátz László Vándorgyűlés immár 58 éve biztosít lehetőséget az országból és határainkon túlról érkezett magyar ajkú tanár kollégáknak arra, hogy a matematikaoktatás szakmai kérdéseiről és fejlesztési lehetőségeiről tanácskozhassanak. Több mint kétszáz matematikatanár hazánkból és további húsz a határon túlról érkezett a négynapos rendezvényre, ahol négy szekcióban előadásokon és szemináriumokon vehetnek részt. A vándorgyűlés célja a szakmai fejlődés biztosítása a pedagógusoknak, a közösségépítés, a szakmai mentálhigiéné ápolása és fontosnak tartja, hogy a matematika tanításában közös irányelveket fogalmazzanak meg.

 

A legkiválóbb matematika pedagógusok kapták a Beke Manó díjat

 

A megnyitó ünnepségen adták át a Beke Manó díjakat, amellyel olyan szakemberek munkáját ismerték el, akik az oktatás területén – az alsó tagozattól az egyetemig – hosszabb időn át kiváló és eredményes matematikai nevelő-oktató munkát végeztek. A díjat Beke Manóról, a kiváló tudósról és a matematikai nevelés egyik mesteréről és úttörőjéről nevezték el, aki tankönyveivel és egész munkásságával jelentősen hozzájárult a matematikai tudomány fejlesztéséhez és a matematikai ismeretek magyarországi elterjesztéséhez. A díjazottak között köszöntötték dr. Csóka Gézánét, a megyei Pedagógiai Intézet matematikai szaktanácsadóját.

 

Rózsavölgyi László

 

Rózsavölgyi László a városi Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnöke kiemelte, nem lennének hazánknak jó mérnökei, ha nem kiváló matematikatanárok oktatják őket az általános iskolától a középiskolán át az egyetemi diplomájuk megszerzéséig. Idén lesz 125 éve, hogy Arany Dániel, győri főreáliskolai tanár 1893-ban megalapította a Középiskolai Mathematikai Lapokat, a mai Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok elődjét. Ratkó Éva főszerkesztő emlékeztetett, hogy Arany Dániel egykori iskolája, a győri főreál a mostani Győri Révai Miklós Gimnázium volt. Ez a szakmai lap pedig Magyarország egyik legrégebbi folyóirata.

 

Dr. Csóka Gézánét, a Győr-Moson Sopron Megyei Pedagógiai Intézet matematikai szaktanácsadója

 

A KöMaL, a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok az első lapszám indulása óta – az eredeti célokat és eszközöket megtartva és adaptálva a 21. század követelményeihez – a magyar matematika – továbbá fizika és informatika – tehetségeinek képzését szolgálja, az érdeklődő, kreatív tanárok és diákok folyóirata, amely az egész országban és határainkon túl is ismert, s amelynek hagyományai alapján nemzetközileg elismert matematikusok, fizikusok, mérnökök több generációja nőtt fel. A folyóirat havonta jelenik szeptembertől májusig, a matematikusok, a szaktanárok és tehetséges diákok kedvelt szakmai folyóirata.

 

Több mint kétszáz matematikatanár hazánkból és további húsz a határon túlról érkezett a négynapos rendezvényre

 

A KöMaL 2012-ben megkapta a Magyar Örökség Díjat. 2018-ban a lap kiadója, a MATFUND Középiskolai Matematikai és Fizikai Alapítvány két évtizedes munkáját Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért Kiváló Tehetséggondozó Szervezet kitüntetéssel ismerték el. A folyóirat kulcsfontosságú szerepet játszik a hazai matematika, fizika és informatika tehetséggondozás területén. A KöMaL három tantárgyból kínál ismeretterjesztő cikkeket, matematikából, fizikából és az utóbbi években már informatikából is találnak gyakorló feladatsorokat e három tárgyból kiemelkedő tehetségű diákok. A nyomtatott lapok teljes tartalmára 30 évre visszamenőleg böngészhetnek a tanárok és a diákok a archívumban.

A régi lapszámokat, híres matematikusokat bemutató poszterkiállításon az elmúlt 125 év matematikai és fizikai érdekességeit mutatták be július 3. és 6. között a vándorgyűlésnek is helyet adó Krúdy-gimnáziumban.

 

 

Szabó Csilla
Fotó: O. Jakócs Péter