Győr+
2018.07.06. 18:55

Százmillióból fejlesztenek a bencések

Három hónapra bezárt a Széchenyi téri bencés templom, az épületben ugyanis felújítási munkák zajlanak a következő hetekben.

A százmillió forint értékű rekonstrukció keretében újjászületnek az oldalkápolnák és a kora barokk mellékoltárok is. A legutóbbi, nagyszabású felújítás 2000 és 2006 között zajlott, akkor többek között a főhajó falait és a főoltárt restaurálták a Loyolai Szent Ignác-templomban. Hétfőn ismét munkához láttak a mesteremberek az épületben, akik a közbeszerzési eljárás lefolytatása után kezdhettek hozzá a látványos fejlesztéshez. Ezúttal a padlózat újul meg, ami azt jelenti, hogy a kövek megmaradnak régi patinájukban, de ahol kell, ott hiánypótlásokat, javításokat végeznek a felületen.

 

 

Emellett a templom valamennyi oldalkápolnája teljesen megújul, ráadásul ezek új formát is kapnak. A szakemberek falszigetelést végeznek, vakolnak, megtisztítják a freskókat és restaurálják is a páratlan falfestményeket. A templomban igen értékes, 17. századi, kora barokk mellékoltárok vannak, ezekből mindössze 12 darab található Magyarországon, ebből öt a győri bencés templomban.

A munkák miatt július 2-től 90 napra bezárt a templom, addig kizárólag vasárnaponként tartanak misét, a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium dísztermében. De szeptember végén már a megújult környezetben várják ismét a híveket. „Örömteli, hogy újabb látványos felújítás történhet templomunkban, a padlózat felújítása már tényleg nagyon időszerűvé vált, de kiemelném az elektromos rendszer és a hangosítás felújítását is” – mondta Sárai-Szabó Kelemen, bencés perjel. Közben már zajlanak az előkészületek a Lloydba való költözéshez, szeptember harmadikán, az ünnepélyes évnyitón a szomszédos, patinás épületet is birtokba vehetik a czuczoros diákok.

 

 

Gy.P.
fotó: Marcali Gábor