Győr+
2018.07.10. 10:13

Fényfestés, homokművészet, hídépítő építészek, tánc, vers, zene

Július végén összművészeti happening lesz a Radó-szigeten és a strandon.

Három nap, öt helyszín, hét művészeti ág – így összegezte Tóthné dr. Kardos Krisztina, a fesztiválközpont igazgatója Győr legújabb összművészeti happeningjét, melyet július 27-től 29-ig tartanak a Radó-szigeten, a Püspökvár, illetve a strand területén.

„Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 győri pályázatának tavalyi beadása előtt az önkormányzat széles körű, minden társadalmi rétegre kiterjedő közvélemény-kutatást végzett“ – emlékeztetett a 31! – 3 folyó, 1 sziget művészeti fesztivál hétfő esti, hangulatos sajtótájékoztatóján dr. Fekete Dávid alpolgármester. „A kutatásból az derült ki, hogy a fiatalok hiányolnak egy, az ő nyelvükön szóló, az ő érdeklődésüknek megfelelő újszerű fesztivált. Az önkormányzat a város kulturális intézményeivel, s a különböző művészeti ágaknak az érintett korosztályt képviselő alkotóival, vezetőivel hozta létre a várhatóan eredeti élményeket kínáló, többségében interaktív fesztivált” – mondta el dr. Fekete Dávid.

A rendezvény idei témája Győr, a folyók városa, melynek szerves része az áramlás, a kulturális fővárosi pályázat fő gondolatköre, vezérmotívuma. Ebben a tematikában kapnak bemutatkozási lehetőségeket a tánc-, a zene-, a fény-, a képzőművészet-, az irodalom- és az építészet fiatal, egyéni látásmódot képviselő alkotói.

A rendezvény idei témája Győr, a folyók városa, melynek szerves része az áramlás

A Radó-sziget északi részén egy „Befejezetlen híd” épül, mely a tekintetet a folyó áramlására és a Püspökvár fényfestett falára irányítja. A Hajósánc nézőtér kényelmes, természetes hatású lelátót varázsol a szigetre, itt táncbemutatókat láthatnak a nézők. Természetesen elkészül Győr kulturális főváros pályázatának jelképhajója is, immár nagy méretben, közös munkával. A képzőművészet Nyitott műtermi alkotás címmel vonul ki a szigetre, több különleges technikával készülő alkotás folyamatát nézhetik végig az emberek, s maguk is nyomot hagyhatnak a műveken. A sajtótájékoztatón ízelőt kaptunk egy zseniális homokművészeti bemutatóról, mely szintén látható lesz a fesztiválon.

A zenei produkciók során ByeALex és a Slepp, a Blahalousiana lép fel, de itt lesz többek között a Fák Alatt Zenekar, az Indigó Utca, a ToSoDa Project, Szirtes Edina Mókus és a Fekete János Jammal is.

A délutánokat a #VersChat program indítja, ahol fiatal, a Műhely folyóirathoz kötődő költőknek kifejezetten az itteni alkalomra írt verseit hallgathatjuk meg. Az irodalmi kávéházban pedig mások mellett Grecsó Krisztián is vendégeskedik.

Ph-Érték néven a Pannonhalmi Borvidék – melyet Győr szőlőskertjének neveztek a sajtótájékoztatón – kiemelkedő pincészetei is egyéni módon mutatkoznak be a város hagyományteremtő céllal megrendezett összművészeti fesztiválján, a városi strand Cziráky-emlékmű mögött kialakított borszigeten.

Fotó: O. Jakócs Péter

Hajba Ferenc