Győr+
2018.07.18. 12:32

Jó hír a Káptalandombon

Molnár János festő- és grafikusművész Jó hír című tárlata látható a Káptalandombon, a Szent László Látogatóközpont Galériájában.

A tárlatot pénteken dr. Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelő igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Többek mellett arról beszélt, hogy Molnár János egyik alkotását a közelmúltban a Boldogasszony kiállításon már láthatták a győriek, akkor Szűz Mária a gyermek Jézussal című alkotását hozta el városunkba.

 

„Mi itt a Székesegyház szomszédságában szeretnénk bővíteni a jó hírek közvetítésének lehetőségét, olyan emberi cselekményekkel, amelyek azokon az isteni alaptételeken nyugszanak, amelyeket vallásunk nyújt számunkra. Azaz, szeretnénk itt a Gutenberg tér 2. alatti épületben egy olyan galériát kialakítani, amelyben kiváló művészek szakrális műveit, alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők” – emelte ki Cseh Sándor.

 

 

Az igazgató felidézte a hír, az információ fontosságát. A nagy információhalmazban minden ember érintett, arra azonban nincs módszertan, hogyan értékeljük, kezeljük a híreket. A jó hírek megfogalmazására alkalmas a művészet, a maga változatos eszközrendszerével – vallja Cseh Sándor. A művész ugyanis képes arra, hogy megfogalmazza az alkalmazott technikájával azt, ami nem jön át a világ információs csatornáin, azt, miként őrizzük meg emberi arcunkat. Molnár János is a hit világán keresztül üzen: őrizzük meg emberi arcunkat!

 

 

Molnár János saját stílusáról így vall: „Egyetlen stílusba sem tartozom, mert rájöttem, hogy teljesen mindegy, milyen stílust, technikát alkalmazok, az csak egy eszköz. A lényeg a kép szellemi és lelki tartalma. A tartalom pedig úgyis megköveteli a neki megfelelő stílust és technikát. Szemléletmódomból fakadóan, szeretek reálisan festeni, alkotni. Szeretem ezt a stílust, de mivel jól ismerem a jelképrendszereket, ezek nálam vegyülnek a reális festészettel.”

A tárlat augusztus 13-ig, naponta 10–18 óráig tekinthető meg.

 

F.G.
fotó: Marcali Gábor