Győr+
2018.07.21. 13:25

Életet menthet a viharjelző rendszer

Az idei nyár jól mutatja, mennyire hirtelen képes megváltozni az időjárás, és hogy ennek milyen kellemetlen és veszélyes hatásai lehetnek. Különösen igaz ez akkor, amikor szabadidőnket valamelyik víz partján töltjük. A katasztrófavédelem a hazai tavak partjain, illetve a vizeken tartózkodók biztonsága érdekében viharjelző rendszert működtet, és azt folyamatosan fejleszti.

A Balaton mellett a Fertő-tó, a Velencei-tó és a Tisza-tó partjainál üzemel viharjelző rendszer, összesen 43 állomással. Ezek egy része már LED-es technológiával működik, ami jobb láthatóságot és gazdaságosabb üzemeltetést biztosít. A viharjelzőrendszer állomásainak működéséről, az aktuális riasztási fokozatokról bármikor tájékozódhatnak a katasztrófavédelem weboldalán, vagy a „Tavihar” nevű ingyenes telefonos alkalmazás segítségével. A viharjelzések idején az alábbi szabályokat kell betartani:

– Amennyiben egy órán belül a szél eléri a 40 kilométer/órás sebességet, automatikusan életbe lép az elsőfokú viharjelzés. Ilyenkor percenként 45, sárga fényű villanás jelzi a vízben és vízparton tartózkodók számára a veszélyt. Elsőfokú jelzés esetén úszni, csónakázni, vagy a vízen bármilyen más sporteszközzel tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad.

– Amennyiben 60 kilométer/órás, vagy annál erősebb szél várható, másodfokú viharjelzés lép életbe. Ebben az esetben a viharjelzőlámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos úszni, fürdőzni, továbbá tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.

A szabadidős programok tervezésekor és ezek közben is mindig vegyék figyelembe a viharjelzőrendszer figyelmeztetését, baj esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot!

 

Katasztrófavédelem
fotó: turistamagazin.hu