Győr+
2018.07.22. 08:25

Hajszövésben is bajnok

Tizennyolc éves, túl van az érettségin, pihen a fárasztó tanév után. Baranyai Vivien mégsem a kamaszlányok szokásos napjait éli, mert fodrásztanulóként nemcsak a vizsgákon van túl, hanem számos fodrászversenyen is, amelyekről szép sikerekkel tért haza.

Vivien kislányként sem úgy játszott, mint a kortársai, babáinak „játszásiból” igazi hajkölteményeket varázsolt és szüleitől már hatévesen fodrászoknak gyártott babafejet kapott ajándékba, amin bátran álmodhatott és fésülhetett csodafrizurákat. Hetedik osztályos korában elkísérte édesanyját annak fodrászához és attól a pillanattól nem volt kérdés, milyen hivatást választ. Szakgimnáziumi képzésen fodrásztanulóként érettségizett a győri Kossuth Lajos-középiskolában, szeptembertől újabb kétéves szakmai képzés következik, és szeretne jelentkezni mesterképzésre is.

Kilencedik osztályos korában az iskolája által szervezett Kossuth Kupán nappali fonás kategóriában első helyezést ért el, és azóta többnyire győztesként tér haza minden versenyről, ahol különböző kategóriákban indult. Eddigi eredményei: 42 arany-, 5 ezüst-, 3 bronzérem. „Megállíthatatlan folyamat – mondja Vivien –, de kihívás is minden verseny, amikre sokszor már nem is jelentkezem, hanem felkérésre indulok. Szabadidejében a versenyekre készül, napi több órát tölt hajfonással és -szövéssel. A Marcell-hullámok és kontyok fésülése között újabb és újabb ötletei születnek, és Vivien fantáziájának nem lehet határt szabni, ha frizuráról van szó. Próbababákon és élő modelleken gyakorol, szerencsésnek tartja magát, mert szőke, vörös és hosszú barna hajú barátnői vállalták a modellszerepet a versenyeken és a gyakorlás idején is. Megbízhatóak, lehet rájuk számítani mindig – összegzi Vivien –, pedig sok idővel és egyeztetéssel jár a modelleknek is a gyakorlás és a részvétel a versenyeken.

 

 

Vivien már évek óta bizonyítja iskolai, területi, országos és külföldi versenyeken rendkívüli tehetségét és elhivatottságát a fodrászszakma iránt. Első helyezéseket ért el és különdíjakat kapott Miskolcon, Balmazújvárosban, Nyíregyházán, Székesfehérváron és a fővárosban is, internetes fodrászversenyen elnyerte a közönségdíjat. Törökországban is megmérette magát felnőtt kategóriában, a verseny legfiatalabbjaként indult, harmadik helyezettként és különdíjasként tért haza a 2018 Év hajtervezője címmel. Pedig nem egyszerű egy nemzetközi fodrászverseny, rövid idő áll rendelkezésre, hogy „alkosson” egy frizurát. Ennek megvalósításához pedig elkerülhetetlen a sok gyakorlás és szárnyaló képzelet. Már egy esküvői magazin felkérésének is eleget tett, menyasszonyi ruhákhoz kellett gyönyörű frizurákat álmodnia és elkészítenie.

Tudatosan készül a jövőre, nem csak fodrász mestervizsgát, hanem hajgyógyász végzettséget is szeretne szerezni. „Szép frizurát csak egészséges hajból lehet készíteni, és a szakma is megkívánja, hogy ne csak elkészítsem a páciensek haját, hanem, ha szükség lesz rá, gyógyítsam is” – vallja Baranyai Vivien. És hogy mennyire tudatos és a leendő szakmája iránt elkötelezett lányról van szó, bizonyítja, hogy mindenképpen szeretné majd később tanítványainak továbbadni azt a tudást, amit megszerez az előtte álló években. Mert nem áll meg, már most várja a fővárosban rendezendő Európa Kupa nevezési kiírását, ahol különböző országokból érkező versenyzők között kell számot adnia Marcell-hullám és kontyfésülésből, szalontechnikai csavarásból, és mindezeket megszabott idő alatt kell teljesítenie.

 

 

Vivien nem fél, gyakorol, és már tervezi a győri Barokk Esküvő legújabb hajcsodáit. Mert 2015 óta a barokk fesztivál is az egyik bemutatkozási lehetőség számára. Még a Kossuth Kupán ismerkedett meg Sarkady Lívia mesterfodrásszal, aki meghívta őt, segítsen a Barokk Esküvő hajkölteményeinek fésülésében. Nem munkának, hanem izgalmas programnak tekinti azóta is, amit „jó fejek” között tölt el. A Barokk Esküvő idején nem csak a korhű hajakat kell fésülnie a fesztivál idején korhű ruhákba öltözött hölgyeknek több fodrásztársával együtt, hanem versenyt is hirdetnek minden évben, ki készíti el a legpompásabb barokk frizurát. A ruhapróba már lezajlott, ahhoz tervezi már most a három modelljének a csodás hajépítményeket. Ezen a versenyen igazán szárnyalhat a képzelet, minél díszesebb, annál jobb egy igazi barokk hajviselet. „Felüdülés lesz az idei barokk fesztivál, mert az ottani versenyen ismét megmutathatom, mire vagyok képes, gyorsaságot tanulok a frizurák elkészítése során, és további tapasztalatokat szerzek, amit majd a szakmámban később kamatoztathatok. Gyönyörű hajakat fésülök, fonok, szövök, és mindezt a születésnapomon tehetem. Kell ennél szebb ajándék?”

 

Szerző: Szabó Csilla

Fotó: Marcali Gábor