Győr+
2018.07.22. 23:30

Felébresztettük Rockandrolliát! – Fenyő-koncert a Dunakapu téren

A Nyáresti Koncertek sorában Fenyő Miklós következett, igaz egy nap késéssel, de így is hatalmas tömeggel, tánccal és bulival zárult a vasárnap este. Ugye megmondtuk, hogy Napfény jön a vihar után?!

Eredetileg szombaton csendültek volna fel a legendás dalok, ám az időjárás kiszámíthatatlansága miatt és a szórakozni vágyók biztonsága érdekében a szervezők vasárnap estére halasztották Fenyő Miklós koncertjét. Az időjárás most már kegyes volt, így semmi nem állta útját a rock and rollnak!

Fenyőt hosszú évek óta a Fenyő Gyöngye zenekar kíséri, soraiban olyan kiváló muzsikusokkal, mint például Zsoldos Dedy a doboknál, a szaxofonos Dudinszky Zoltán, vagy éppen a szólógitáros Ufó. Persze a Csacska Macska vokálról és a Jampi Angyalok táncosairól is szót kell ejteni, mert a show maximális résztvevői ők is.

A Fenyő Gyöngye zenekar egy része
(További fotókért kattints a képre!)

Na és ugye maga Fenyő Miklós, a Csókkirály. Mert mivel mással is kezdődhetett volna a Nyáresti Fenyő-koncert, mint az egykori Hungária slágerrel, amely szintén az énekes védjegyévé vált. Ahogy Budapest XIII. kerülete is, azaz Angyalföld, ahol elindult Miki karrierje. Ott született, ott volt gyermek, oda tért haza Amerikából, s ahol még mind a mai napig él. Ha a Szent István park mesélni tudna… Helyette most mesélt Fenyő Egy jampi szívről, amely mindig hű marad, s az első álmaitól ő végleg soha el nem szakad… Ha valakitől tanulható a jampiság, az megint csak a Fenyő… S ha már a jampecok, akkor azt is megtudtuk, 1994-ben mitől volt Fiatal a nyár!

Miki és a Jampi Angyalok

A Luxemburg rádió legendás, a róla szóló dal pedig egy kicsit elkalauzol minket abba az időbe, amikor az adását vadászni kellett, s ha szerencséje volt a srácoknak, tekercses magnóra sikerült rögzíteni a nyugati zenét. Persze sercegett, és az angolt is csak hallás alapján énekelték, de „Luxi” nélkül nem sokat ért akkor egyetlen házibuli sem.

Miki egyébként mindig is mestere volt a közönséggel való kapcsolattartásnak, most is mesélt, viccelődött, akkor vonta be a publikumot, amikor kellett. Többször is hangoztatta, hogy nélkülük nem lenne ott, ahová eljutott, s ezért roppant hálás. 51 éve a színpadon csak akkor lehet, ha az énekest szeretik. Fenyőért pedig mind a mai napig rajonganak, kortól és nemtől függetlenül.

S tudjuk, hogy a napfény mindig megcsillan a jégen, akkor is, ha valamit reménytelennek látunk pillanatnyilag. „Bolond a szív, hogy néha mit ki nem talál, elhinni képtelen, hogy nem jön vissza már…” Sokaknál bizony az emlékezés könnycseppje csillant meg a szemekben a sorok hallatán…

A közönség egyébként is igencsak hevesen reagált a nagy-nagy slágerekre. Talán a Dunakapu téren soha még ennyien nem táncoltak, mint vasárnap este. A korosztály meglehetősen vegyes volt, de jó volt látni olyan idősebb hölgyeket is, akik talán az első lopott csókot is egy Hungária vagy Fenyő koncert után kapták, ma meg már az unokák karja öleli őket.

Látványban és hangban is rendben volt a buli!

A bulin olyan különleges dal is elhangott, mint a Colombus, amely az 1996-os Made in Hungária című lemezre került fel, s a Cotton Club Singers vokálozott Mikinek. Most a Csacska Macska Vokál tette ugyanezt, emlékezetesen. S ha már a pálmafás ing, cola, a fecskefarkú taxi megvolt, akkor csak fel kellett ébreszteni Rockandrolliát, hogy eljussunk a Hotel Mentholtba, ahol mindig tombol a Rock and roll party.

Líraibb vizekre is eveztünk, a Kell egy álom című nótában, amely – ahogy szinte az össze Fenyő dal – mondanivalóban is ütős, nem csak rímek egymás mellé dobálása. Mert mindenkinek „kell egy álom, amit nem veszíthet el, mert hát egyszer mégis nyerni kell.”

A házibulik himnusza, a Csavard fel a szőnyeget naná, hogy nem hiányozhatott, ahogy a Csók a családnak sem, a koncert végéhez közeledve viszont a legnagyobb ovációt a Made in Hungária című dal okozta. Ebben kérem, benne van minden, ami Fenyő Miklóst előadóként és személyiségként is az élvonalban tartja, már 51 éve. Vallomás, kitárulkozás, s a szív maximális átadása a rock and rollnak és a közönségnek.

Rózsa Tamás remek fotóiért kattints a képre!

Nehezen engedte el Mikit a tömeg, így kaptunk két ráadás dalt is, az Angyalföldi pálmafák és a Limbó Hintó tette fel a koronát az estére. Egyébként öröm volt hallani, hogy Miklós többször is említette, mennyire szereti Győrt, s persze a Győri Nemzeti Színházat, ahol eddig már három musicalja is óriási sikerrel futott, ebből kettőben ráadásul ő maga is szerepelt. Miki így egy kicsit Győré, ráadásul decemberben itt lesz az Aréna ősbemutatója, a darab munkálatai már folynak.

Fenyő Miklóst tehát csak egy kicsit engedtük el vasárnap este. Élményeket, emlékeket, érzéseket hagyott itt nekünk a dalaival, amelyek mesélnek. Egy páratlan karrierről, egy jampi srácról, egy angyalföldi vagányról, a magyar rock and roll állócsillagáról: Fenyő Miklósról.

Havassy Anna Katalin
Fotó: O. Jakócs Péter és Rózsa Tamás