Győr+
2018.07.23. 16:00

Automata öntözőrendszerek városszerte

Az eddig már több helyen kiépített infrastruktúrát a révfalui vízparti sétányon helyezték üzembe a héten, de öntözőrendszer épül többek között a Szent István úton, az adyvárosi tónál és a Barátság Sportparkban is.

Az automata öntözőrendszerek telepítésének nagyszabású programját jelentette be hétfőn Révfaluban a Kossuth híd és a Jedlik híd közötti folyóparton megtartott sajtótájékoztatón Radnóti Ákos városüzemeltetésért felelős alpolgármester. A politikus a rendezvényen elmondta: a modern és hatékony városüzemeltetés egyre inkább szükséges műszaki megoldása az automata öntözőrendszer, amit a globális éghajlatváltozás is indokolttá tesz. Az egyre gyakoribb szárazság miatt a közterületeken is rendszeresen szükséges öntözni, hiszen az idei április az elmúlt száz év legmelegebbike volt, de a rekordok májusban is dőltek. Tavasszal több alkalommal is 30 fok fölé szökött a hőmérséklet. Az időjárás hosszú távú változásához alkalmazkodni szükséges, így a korszerű és automatizált öntözőrendszereket kell előnyben részesíteni.

 

 

A korábbi évek fejlesztéseinek köszönhetően Győrben több helyszínen, így a belvárosban is (Móricz Zsigmond rakpart Várfal alatti játszótér, Városháza előtti zöldterület, Rába Hotel előtti szökőkút körüli tér, Árpád tömb játszótér), valamint egyes körforgalmakban, az Adyvárosi domb várjátszótéren és a Kuopio Parkban is működik már automata locsolórendszer. A tapasztalatok kedvezőek, ezért a kerti locsolótömlők használatát kiváltó automata rendszerek telepítése folytatódik.

 

 

Ennek idei első eleme a megújult vízparti sétányok mentén Révfaluban, a Mosoni-Duna partján, a Kossuth és a Jedlik híd közötti, mintegy 5700 négyzetméter nagyságú füves zöldterület, ahol hétfőn helyezték üzembe az automata öntözőrendszert. A gyep ezen túl programozottan a hajnali órákban kap majd vizet, hiszen a hőmérsékleti viszonyok ekkor a legideálisabbak a locsoláshoz. A rendszer esőérzékelős, így esőben nem kapcsol be. A beruházásnak köszönhetően az igényes utcabútorokkal felszerelt, felújított rakpart és közkedvelt vízparti sétány környezetében az összefüggő zöldterület esztétikailag jobban beleilleszkedik majd a megszépült környezetbe.

 

 

A rakparti helyszín befejezését követően kezdődik az automata öntözőrendszer kiépítése a városon átmenő, nagy forgalmú Szent István úton, a forgalmi sávokat elválasztó középső, ugyancsak megszépített zöldsávban, ahol egyedi cserjék és fák, virágokkal együtt díszítik az utat. Az automata öntözőrendszerek telepítésének programja ezt követően is folytatódik az adyvárosi tónál az ülőkövek környezetében lévő területen, a Barátság Sportparkban és jövőre több városrészben is.

 

Szerző: Papp Zsolt

Fotó: Marcali Gábor