Győr+
2018.07.24. 13:18

Hanglemezen a műemlékorgona

Hazánk egyik legrégebbi, ma is eredeti, bontatlan, átalakításoktól mentes állapotában található orgonája egy kis községben, Felsőörsön található. Ezekben a napokban készült el az új CD-felvétel a hangszeren, melyen az orgona építésének korában és az azt megelőzően alkotó német, itáliai, angol és magyar szerzők művei hangzanak el Maróti Gábor a Győri egyházmegyei zeneigazgató előadásában.

A felsőörsi Árpád-kori prépostsági templom építéstörténeti szempontból ma Magyarország harmadik legrégebbi orgonája. A soproni Szent György-templom 1633-ban és a győri Püspökvár Dóczy-kápolnájában álló 1730 előtt készült orgonáját követően, a hazai orgonaállomány időben következő hangszerét Padányi Bíró Márton felsőörsi prépost, későbbi veszprémi püspök megrendelésére készítették feltehetően kőszegi vagy soproni orgonaépítő mesterek.

Az orgona szerkezeti különlegessége, hogy tört mélyoktávval készült, ami azt jelenti, hogy az alsó oktávban a kor hangolásának és zeneirodalmának megfelelően Cisz és Disz billentyű nélkül építették és a normál billentyűsornak megfelelő Fisz és Gisz billentyűt kettéosztva („törve”) két terckapcsolatban álló hang (D-Fisz és E-Gisz) megszólaltatását kötötték hozzá, önálló mechanikus kapcsolattal vezérelve. Magyarországon ma ez az egyetlen működőképes és eredetileg is így épült hangszer (a másik létező, szerkezetileg restaurálásra alkalmas ilyen traktúrájú orgona a Győri Püspökség Dóczy-kápolnájában található szobaorgona), ezért a megszólaltatása rendkívüli figyelmet és komoly szaktudást igényel. A felsőörsi műemlékorgonán 1970-ben Lehotka Gábor készített utoljára hangfelvételt (Hungaroton), erre az alkalomra készült el az elektromos légfúvó berendezés és motor, de lábbal mozgatható merítő fúvó szerkezettel is megoldható az 1961-ben rekonstruált hangszer szélellátása.

A felsőörsi Bűnbánó Magdolna Plébánia megrendelésére, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában, Maróti Gábor tanszékvezető tanár, a Győri Egyházmegye zeneigazgatója előadásában 2018 júliusában újabb hanglemezfelvétel készült, amelyen az orgona építéstörténetének zeneirodalmi párhuzamaiként késő reneszánsz és barokk szerzők orgonaművei szólalnak meg. A műemlékorgonát a lemezfelvételre Albert Miklós aranykoszorús orgonaépítő mester felújította, intonálta és hangolta. A hangfelvételt Benedek András, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének oktatója, a budapest-kőbányai Szent László-templom kántora készítette.

 

 

 

forrás: Győri Egyházmegye