Győr+
2018.07.25. 11:20

PH-Érték Borsziget – Bor/Kultúra nemcsak hajótörötteknek

A PH-Érték a pannonhalmi borvidéki pincészetek szűkebb körének szakmai alapú és marketingkommunikációs összefogása.

A Pannonhalmi borvidékhez ma közel 650 hektárnyi művelt szőlő tartozik, és írásos emlékeink szerint, már Szent László korában is javában folyt itt szőlőtermesztés, amely a bencések tevékenységének köszönhetően terjedt el a környéken. A 19. századi filoxériajárvány, majd a 20. század viharos történelme azonban ezt a borvidékünket sem hagyta nyom nélkül, de a 21. század elejétől ismét virágkorát éli a borvidék.

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet újraalapítása óta, ha nem is nőtt a borvidék termesztés alá eső területeinek nagysága, a művelt területek nagyobb része korszerűsítésre került, a fajtaválaszték racionalizálódni látszik, és ugrásszerűen megnőtt a palackos borok előállítása és forgalma, ami a minőségorientált termelést feltételezi. Ezzel párhuzamosan pedig felnőtt egy újabb generáció is, aki a maga lendületével és újító szemléletével szeretné kivenni a részét a borvidék minőségi megítélésének építésében.

Ebből a gondolatiságból született a PH-Érték, a pannonhalmi borvidéki pincészetek szűkebb körének szakmai alapú és marketingkommunikációs összefogása. A gyakorlatban szeretnék megvalósítani az együttműködést és közösen igyekeznek megfogalmazni a dinamikusan fejlődő, fiatalos borvidék identitását. A résztvevők – Cseri Pincészet, Hangyál Pincészet, Herold Pince, Pécsinger Szőlőbirtok, Tar Pincészet, valamint a borvidék zászlóshajójaként tekintett Apátsági Pincészet – mind megújult műhelyek, megújított ültetvényekkel, high-tech feldolgozókkal és az új borászgeneráció képviselőivel, akik felismerték, hogy a jó bornak is kell cégér.

A PH-Érték úgy gondolja, hogy a bort és kultúrát össze kell kapcsolni: ez a színvonalú és karakterű bortáj minőségi kultúrát hív elő. A „31!” összművészeti fesztivál lesz az első olyan országos rendezvény, ahol a Pannonhalmi borvidék és Győr Önkormányzata közösen, újfajta megközelítésben mutatja be a borvidék és a város kapcsolatát, hiszen mindkét félnek fontos, hogy új dimenzióba helyezze a régió borkultúráját.

 

 

Pannonhalmi borvidék – Győr Város Szőlőskertje

Pannonhalma és Győr összefogással demonstrál a kezdeményezés mellett, amellyel a Pannonhalmi borvidék presztízsét tovább emelnék, a régió turisztikai értékét, a borvidéken élő és dolgozó borászatok ismertségét és elismertségét új, magasabb szintre helyeznék.

Az összefogás igazi erőpróbája a borvidéket bemutató közösségi bor elkészítése, amely már a pincékben várja a palackozást, aztán pedig az igazi megmérettetést, vagyis a szakma és a fogyasztók véleményét. A PH-Érték úgy döntött, hogy – viszonozva Győr város segítő gesztusát – a bor nagyközönség előtti debütálását a „31!” összművészeti fesztivál időpontjára teszi.

 

PH-Érték Borsziget

A háromnapos összművészeti fesztivál Győr legimpozánsabb részén – a Radó-sziget és a Püspökvár közötti területen, egészen a strand és a két folyó találkozását emblematikussá tevő Cziráky-obeliszk határáig – kapott helyet. Éppen ez utóbbi szolgáltat majd helyszínt Győr szőlőskertje, a Pannonhalmi borvidék bemutatkozásának. A PH-Érték mint a borvidék jelentős borászatainak közössége, szeretné új dimenzióba helyezni a borvidék és a város kapcsolatát. Hat borász, hat karakteres bor, egy koncepció, ahol a rajnai rizling és olaszrizling alapú, aromatikus fajtákkal díszített cuvée egy a borvidékre jellemző száraz fehérbor, mégis hat különböző egyéniséget reprezentál. A PH-Érték borászai elkészítették a közös koncepció alapján kialakított bort, és az első sorozattal a „31!” fesztiválon a PH-Érték Borszigeten találkozhat majd a nagyérdemű.

 

(x)