Győr+
2018.07.25. 16:00

A helyismereti könyvtárosok hivatásos lokálpatrióták

Helyismereti könyvtárosra hosszútávon szükség lesz, hiszen ők azok, akik az információözönben olyan adatbázisokat hoznak létre és töltenek fel tartalmakat, amelyekben könnyen tud keresni az olvasó a világ bármely pontjáról az interneten keresztül.

Használó-közönség-közösség címmel Győrben rendezik meg a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének XX. Országos konferenciáját július 25-27. között.

Dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója

A szerdai megnyitón Dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója arról tájékoztatott, hogy az ország húsz településéről hetven helyismereti könyvtáros érkezett Győrbe, hogy a konferencia keretében megismerjék a „jó gyakorlatokat”, a legújabb kutatási eredményeket, és együtt töltsék a szabadidejüket.

A jelenkorban az információs technológiára és digitális kihívásokra reagálni kell, az információknak áramolnia kell – hangsúlyozta az igazgató, utalva a Győr Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat szlogenjére. Kiderült, nem csak maga a könyvtár 120 éves idén, hanem a helyismereti gyűjtemény is. Az intézmény életében mindig fontos szerepet játszott a helyismereti munka, melyet többek mellett számos helytörténeti kiadvány is bizonyít. Ma önálló osztály foglalkozik ezzel a területtel, jól felkészült, lelkes szakemberek közreműködésével. A helyismereti könyvtárosok hivatásos lokálpatrióták – fogalmazott az igazgató, akik révkalózként segítik az olvasókat az érdeklődőket eligazodni.

Mennyeiné Várszegi Judit, a Helyismereti Szervezet elnöke a háromnapos programról szólva elmondta: az első napon országos szinten elismert szakemberek, – pszichoanalitikus, faluszociológus, statisztikus – tartanak előadásokat.

A második napon a digitalizálás témakört járják körbe, hiszen nagyon fontos, hogy a helyismereti jellegű honlapokat digitális formában is megőrizzék az utókor számára. Ez olyan lényeges, mint a régi könyvek, vagy dokumentumok számbavétele, megőrzése – emelte ki a szakember.

Borsa Kata előadása

Bemutatkozik a győri könyvtár digitális szolgáltatásának osztálya is, amelynek a tevékenysége országos szinten is példaértékű. Ugyanis a helyismereti dokumentumokat, az újságokat, a régi könyveket folyamatosan digitalizálták.

A konferencia harmadik napján a „jó gyakorlatokat” ismerhetik meg a résztvevők, amelyeket otthon meg tudnak valósítani, be tudnak építeni a munkájukba. A szakemberek azt szeretnék elérni, hogy a könyvtár használók közönséggé, közönségből pedig közösséggé váljanak, melynek a könyvtár lehet a bázisa.

Radnóti Ákos alpolgármester

A konferencia résztvevőit Radnóti Ákos alpolgármester köszöntötte, aki hasznos és kellemes időtöltést kívánt a könyvtárosoknak városunkba, Borsa Kata pedig bemutatta Győr Európai Kulturális Fővárosa 2023 pályázatát.

 

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor