Győr+
2018.07.27. 17:17

Kortárs művészek egymás közt

Fél évszázados a Győri Művésztelep, ahová idén is a magyar kortárs művészet fiatal és neves alkotói kaptak meghívást, hogy három héten keresztül, egy térben dolgozhassanak, az itt készült alkotásaikat pedig egy kiállítás keretében mutassák be a győrieknek.

A nagy hagyományokkal rendelkező Győri Művésztelepnek ezúttal is a Napóleon-ház adott otthont, és célja továbbra is a kortárs képző- és iparművészet támogatása és bemutatása.

Idén Bernáth András, Erdélyi Gábor, Fehér József, Forgó Árpád, Halmi-Horváth István, Szabó Dezső és Varga Bertalan kapott lehetőséget arra, hogy három héten át csak a munkájára fókuszálhasson. A meghívott művészek az alkotáson túl egymás tudása, képessége által fejlődhetnek, épülhetnek, és a jó hangulatú együttlétek során barátságok és szakmai együttműködések is születhetnek.

A művészek között van, aki már sokadszorra vesz részt a művésztelep munkájában, van, akit a közös műtermi munka inspirál, vagy éppen az, hogy már az alkotás folyamatában is megoszthatják egymás gondolatait, hozzászólhatnak egymás művészi teljesítményéhez.

Fehér József győri iparművész számára is inspiráló, hogy látja kollégáit munka közben, érdekes megfigyelni, hogy más művészek keze között hogyan születik meg a mű, és technikailag is sokat tanulnak egymástól.

 

Az alkotók jól érzik magukat, és szívesen jönnek városunkba, hiszen alig akad olyan önkormányzat, ahol ily módon értékelik, és foglalkoznak a kortárs művészekkel.

A háromhetes alkotófolyamat kiállítással fejeződik be, Abstract címmel, melynek megnyitója június 30-án, hétfőn 18 órakor lesz a Magyar Ispitában (Nefelejcs köz 3.).

A tárlat, melyet Hajdu István műkritikus ajánl az érdeklődők figyelmébe, szeptember 2-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között.

 

F.G.

fotó: Marcali Gábor