Győr+
2018.07.29. 16:30

Albérlet vagy kollégium?

Miután szerdán kiderült, felvették-e a gyereket a kiválasztott egyetemre, a nagy örömködés után jöhet az albérletvadászat.

Győrben a Széchenyi István Egyetem kollégiumaiban 2500 fiatal kaphat szállást. Az egyetemnek négy győri kollégiuma van, a Hegedűs Gyula (Központi) Kollégium, a Mészáros Lőrinc úti (Külső) Kollégium, a Famulus Kollégium és a legújabb, legmodernebb Multifunkciós Épület, valamint egy mosonmagyaróvári a Cserháti Sándor Kollégium. A tavaly átadott multifunkcionális kollégiumban 1100-an lakhatnak havi 17 ezer 400 forintért. A mellette álló régi épület felújított két-három ágyas szobáiért fejenként 16 ezer forintot, a Mészáros Lőrinc úti szálláson a kétágyas szobáért 13 ezer 900, a háromágyasért 9 ezer 300 forintot kérnek személyenként, míg a Famulus Hotelben 20 ezer 500 forintot kell fizetni a férőhelyért. Mosonmagyaróváron 200 diák veheti igénybe az egyetemi kollégiumot 13 ezer forintért havonta.

 

Májer Eszter, az Egyetemi Szolgáltató Központ vezetője elmondta, a felsőéveseknél kétszeres volt a túljelentkezés, ők már tudják, hogy bejutottak-e a kollégiumba. Azok az első évesek, akik szerdán tudták meg, hogy felvételt nyertek a győri egyetemre, nekik július 30-án 13 órától, augusztus 6-án 13 óráig van lehetőségük jelentkezni a Neptun rendszeren keresztül. Aki bejutott, szerencsének mondhatja magát, hiszen a megújult kollégiumok szállodai szintű ellátást biztosítanak

Akinek nem jutott kollégiumi elhelyezés, annak bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis a főváros után Győrben a legmagasabbak az albérleti árak, átlagosan 106 ezer forint. Győrben 85-120 ezer forint között mozognak a 40-60 négyzetméteres lakások bérleti árai.

 

 

Aki a fővárosban folytatja tanulmányait annak jó hír, hogy egy év alatt 16 százalékkal nőtt az elérhető albérletek száma. A bérleti díjak azonban tavalyhoz képest némiképp emelkedtek. Budapesten az átlagos bérleti díj 150 ezer forint. A fővárosi garzonok 110-120 ezer forintba kerülnek havonta. Pécsen, Debrecenben és Szegeden a kisebb lakásokért 74-85 ezer forintot kell adni, a nagyobbakért 100-106 ezer forintot. A 40 négyzetméternél kisebb téglaépítésű garzonokat 120 ezerért,a hasonló méretű panellakások 110 ezer forintért kínálják. A legdrágább kerület az V., ahol a 120 négyzetméternél kisebb alapterületű lakások átlagos bérleti díja 248 ezer forint, a legolcsóbb kerület pedig XXIII. és a XVII., ezekben a városrészekben 105, illetve 110 ezer forintnál tart az átlagár  – .szakértők szerint.  Aki bérelni szeretne, annak azzal is számolnia kell, kauciót is le kell tenniük a szerződéskötéskor és van bérbeadó, aki előre kér néhány hónap bérleti díjat.

Kiss Lilla, akit a Corvinus Egyetemre vettek fel, azt mondja, meg sem próbál kollégiumi férőhelyet szerezni, inkább két másik lánnyal bérelnének lakást. A keresést már elkezdték a neten. Lilla szerint a bérleti díj mellett lényeges az elhelyezkedés, nem baj, ha nincs is közel a campushoz, de jó legyen a tömegközlekedés és az is fontos tényező a választás szempontjából, hogy a közelben legyen gyorsétkezde, olyan üzlet vagy büfé, ahol viszonylag olcsón, de gyorsan juthatnak ételhez. A lány abban reménykedik, hogy 50-60 ezer forintból megoldja a lakhatást, a rezsivel együtt.

Ingatlanos szakemberek szerint lakásvásárláson is érdemes elgondolkodni az egyetemista családjának, ugyanis ha van alaptőkéjük és mellé hitelt vesznek fel, bizonyos feltételek mellett olcsóbb a havi törlesztőrészlet, mint az albérleti díj.

 

Földvári Gabriella

fotó: Marcali Gábor