Győr+
2018.07.27. 13:42

31! – Verssel, szívvel, már győriként

Bodrogi Sára, fiatal szerkesztőnk, a Győr+ Mancsok megálmodója is ott lesz a Radó-szigeten, hogy felolvasson a 31! fesztivál #VersChat programjának keretein belül, július 28-án.

Győr legújabb fesztiválja, a 31! ─ 3 folyó, 1 sziget, összművészet pénteken, 18 órakor nyitja meg kapuit, és három napon keresztül kínál nagyszerű programokat az érdeklődőknek. Ami biztos, minden művészeti ág szerelmese talál számára izgalmas elfoglaltságot, de mi most a #VersChat-et ajánljuk az irodalomkedvelők figyelmébe, ahol Győrhöz kötődő, a Műhely folyóiratban publikáló fiatal költők ─ Ábrahám Eszter, Bende Tamás, Bodrogi Sára, Buzás Boglárka, Néma Judit és Schneider Éva ─ olvasnak fel saját alkotásaikból, és egy 31! című, kifejezetten erre az alkalomra született verssel is készülnek Győr, a folyók városa témában.

Kollégánk, Bodrogi Sára is színpadra lép a fesztiválon, akit már gyermekkorában magával ragadott az írás szeretete. A Győr+ Rádió reggeli műsorában Nagy Roland és Orosz Sándor műsorvezetők beszélgettek ennek kapcsán az ifjú költővel, aki elmondta, eleinte csupán az asztalfióknak írt, ám budapesti, egyetemi évei alatt elkezdett kicsit komolyabban foglalkozni a költészettel és megmérettetni magát. Első pályázatának eredményeképp meg is jelent egy verse a Feltöltött pillanatok című antológiában ─ ez volt az, ami arra biztatta, ne adja fel. Ezt követően részt vett például a József Attila Vers-Dal Fesztiválon, ahol a Verskoncert zenekar előadta Ökölnyi folt című versét megzenésítve, amely aztán CD-n is megjelent. Azóta több helyen publikált, például A Vörös Postakocsi online-on és a Műhely folyóiratban, de saját blogot is vezet Kiégett villanykörték nyugalma címmel.

 

Bodrogi Sára

 

Sára elmesélte, sokat jelent számára, hogy úgy lehet jelen a fesztiválon, mint győri költő, hiszen még csak egy éve él a folyók városában ─ Borsodban született, majd Pesten járt egyetemre ─, de imádja Győrt, s úgy érzi, hazatalált. Egyik kedvence a Spartacus Csónakház, és azt is elárulta, ez a fesztiválon hallható versében is visszaköszön majd. Hozzátette, nem volt könnyű eleget tenni a szervezők felkérésének, hiszen épp a záróvizsgájára tanult, amikor tematikus költeményen kellett volna gondolkodnia, de nem volt kérdés, hogy részt vesz-e a rendezvényen. Elmondta, jó volt kicsit félretenni a tételeket és szabadjára engedni fantáziáját, a 31! című vers pedig természetesen időben elkészült, sőt, még a záróvizsgán is sikeresen vette az akadályokat, így azóta már a Győr+ Média teljes értékű munkatársa ─ hivatásáról pedig úgy nyilatkozott, álommunka számára, hogy mindennap írhat.

 

 

Bár a rádióban nem hangzott el, nekünk elárulta, külön megtiszteltetés számára, hogy olyan tehetség után olvashat fel, mint Bende Tamás, akihez egyébként a 2017-es Független Mentorhálózat kapcsán mentoráltnak is jelentkezett. Bár nem hozzá, hanem Ijjas Tamáshoz került, sokat kapott a programtól, rengeteget tanult, fejlődött mentorának szárnyai alatt, és a műhelymunkák keretein belül megismerkedhetett például Finy Petrával, Lackfi Jánossal és Simon Mártonnal is. Nagyszerűnek tartja Győr legújabb fesztiválját, ahol az irodalom is helyet kap, hiszen jó érzéssel tölti el, hogy a költészetért nem kell Budapestre utazni, ebben a csodás városban is megtalálható, tehetséges, fiatal feltörekvőkkel, akik esélyt kapnak a bemutatkozásra. Nagyon köszöni a lehetőséget, és már várja, hogy ott lehessen a Radó-szigeten, a platánfa alatt, ahol remélhetőleg sokan összegyűlnek majd szombaton, 14 óra 30 perckor.

 


GYP