Győr+
2018.07.30. 08:25

Anna napi búcsú volt Szabadhegyen – FOTÓKKAL!

Immár tizenhatodik alkalommal tartottak Anna-napi búcsút Szabadhegyen, a József Attila Művelődési Házban, a Móra parkban vasárnap.

A résztvevőket Diligens Tibor önkormányzati képviselő köszöntötte.

“Jó tettért, jót várj!” címmel a Kaméleon Színjátszó Egyesület mesejátékát láthatták a családok.

 

 

A jelenlévőket Nagy Balázs színművész zenés műsora, a Danger Elements breakbemutatója, a Control Five zenekar zenés összeállítása szórakoztatta, a nap utcabállal zárult az Akkordeon Harmonika Zenekar közreműködésével.

A gyerekeket játszópark és kézműves foglalkozás várta.

 

 

És hogy mit is érdemes tudni Szent Annáról, akinek tiszteletére rendezik évről-évre az Anna napi búcsút? Hazánkban Szent Annát Szent Anna asszonyként, a szegedi hagyományban Kedd asszonyaként emlegették. Kiváltságos patrónájaként tisztelte sok ügyében-bajában az asszonynép. Anyák, családok, gyermeket várók, vajúdók kérik oltalmát.

Anna az asztalosok, bognárok, botfaragók, csipkeverők, esztergályosok, gazdaasszonyok, harisnyakötők, lovászok, molnárok, orvosok, szülésznők, takácsok, varrónők, vászonkereskedők védőszentje. Céhpatrónaként tisztelték az asztalosok azért, mert hajdanában az oltárszekrény elkészítése a mesteremberek feladatai közé tartozott, márpedig Anna volt méltó arra, hogy az élő tabernákulumot, Máriát a méhében hordozza. A kádárok is tisztelték, nyilván abból a megfontolásból, hogy Jessze törzséből, Anna és Mária méhéből sarjadt a Szőlőtő: belőle termett a megváltás bora. A barokk korban Szent Anna külön tisztelt patrónája volt a haldoklóknak.

 

F.G.

fotó: Kun Zoltán