Győr+
2018.07.30. 11:44

31! – Kicsit mindenkié volt a Radó

A hétvégi 31! fesztivál ideje alatt megtelt élettel a Radó-sziget, és három napig olyan fényben tündökölt, amilyennek talán még sosem láttuk azelőtt. Azt hiszem, sokak nevében kijelenthetem: megbabonáztak a fatörzset ölelő fényfüzérek, a színes lámpaburák, a platánok közé költöző összművészet – várjuk vissza jövőre is a jó hangulat áramlását Győr szívében, a Radón.

Pár napja még csak szóbeszéd volt Győr legújabb fesztiválja, amely július 27-én, 28-án és 29-én valósult meg. Vártuk, vajon milyen lesz majd a közeg, ahol különféle művészeti ágak mutatkoznak be, milyen köntösbe bújik a győriek által jól ismert Radó-sziget. A különleges esemény végül nemcsak a győriek hétvégéjét színesítette, de a turistákét is, hiszen rengetegen gyűltek össze, hogy együtt hódoljanak szenvedélyüknek, legyen az zene, tánc, fotózás, építészet, képzőművészet vagy irodalom – persze nem megfeledkezve a finom ételekről, a kézműves sörökről és a különböző borokról, amelyeket a PH-Érték Borszigeten ízlelgethettek az italozni vágyók kellemes dallamok kíséretében.

 

Fotó: Marcali Gábor (Még több fotó a pénteki napról a képre kattintva!)

 

A szervezők igyekeztek teret engedni a kreativitásnak: hatalmas molinók szólították meg a fesztiválra érkezőket, hogy ragadjanak ecsetet és hagyjanak nyomot. Még a legkisebbek is kedvet kaptak, volt, aki halacskákat festett a folyóba, de természetesen a szívecske és az unikornis is visszaköszönt. Egyéb lehetőségek is várták az érdeklődőket: akinek kedve volt, római ruhába öltözött modellt rajzolhatott le, vagy a #festek művészeti stúdió koordinálásában pingálhatott győri látképet vászonra. De, aki csak nézelődni akart, azt is megtehette, tehetséges művészek alkotásaiból töltekezhetett, meríthetett inspirációt.

 

Fotó: Kun Zoltán

 

Az irodalomnak is volt helye a fesztiválon, nemcsak fiatal, Győrhöz kötődő költők – Ábrahám Eszter, Bende Tamás, Bodrogi Sára, Buzás Boglárka, Néma Judit, Schneider Éva – mutatkoztak be a #VersChat program keretein belül szombaton és vasárnap, de láthattuk Drovák Gábor és Patka Heléna Egypercesek című előadását is, az utolsó napon pedig a greCSÓKOLlár zenés-irodalmi műsor során Kollár-Klemencz Lászlótól hallhattunk versmegzenésítést, novellát, aki Grecsó Krisztián megbetegedése miatt egyedül érkezett a 31!-re.

 

Fotó: Marcali Gábor (Képgaléria szombatról a fotóra kattintva!)

 

A zene szerelmeseit koncertek várták: pénteken a ByeAlex és a Slepp indította útjára a bulihangulatot, de a következő napokban sem volt hiány örömzenében, hiszen az Indigó Utca, a Patikadomb, a Fák Alatt Zenekar, a Csillagom Koncert, a Seven Seconds in the Future és a fantasztikus győri ToSoDa Project is bemutatta a hangok áramlását. A 31! zárásaként pedig a Blahalouisiana lépett színpadra, akik remek közönségnek örvendhettek, hiszen nemcsak a banda slágereit énekelték egy emberként, a „Boldog születésnapot” című dalocskát is, amellyel az ünnepelt basszusgitárost, Jancsó Gábort köszöntötték.

 

Fotó: Kun Zoltán (További képek vasárnapról a fotóra kattintva!)

 

A táncosok is kitettek magukért, napról-napra egyre többen gyűltek össze a színpad körül, ahol számos tehetséges tánciskola, formáció és szólótáncos mutatkozhatott be, sőt, még egymással is megmérkőztek, nem kevesebb, mint 150.000 forintért. A táncpárbajt az ifjú Dániel Milán nyerte, aki azt is elárulta, az összeget cipőre költi majd. A programot a házigazda BRO’n’SIS tánciskola egyórás showműsora zárta vasárnap este, amikor a tehetséges növendékek együtt léptek színpadra, hogy megmutassák, milyen a folyók-, a kommunikáció-, a hiphop- és a jó hangulat áramlása. A raklapokból épített lelátó hamar megtelt, és a babzsákokon sem maradt hely, hiszen hatalmas sikerük volt a tehetséges táncosoknak.

 

Fotó: Kun Zoltán

 

A csodálatos környezetről nem is beszélve: fakérgeken hullámzó égősorok, a „környék nagymamáinak” legkülönfélébb lámpaburái ringatóztak fejünk fölött, fényfestéssel takarózó csónakház, várfal, alkotásokkal megtelt molinók és babzsákfotelekben csücsülő fesztiválozók, akik fekete pohárból itták a jégkását.

 

Fotó: Rózsa Tamás (Még több fotó Rózsa Tamástól a képre kattintva!)

 

Rég voltak ennyien a Spartacus Csónakház körül, nagyon sok embert vonzott a programok színes palettája, s bár a fesztivál kifejezetten a fiatalokat szólította meg, találkozhattunk minden korosztállyal, és úgy érezhettük, a Radó-sziget kicsit mindenkié.

 

Fotó: Marcali Gábor

 

A fesztiválozók pedig nemcsak 31!-es tetoválással térhettek haza, hanem rengeteg élménnyel, emlékkel töltekezve, s egy biztos, várják vissza a boldog áramlatot, amely három napon keresztül mindenkit átjárhatott, aki kilátogatott a folyók városának platánokkal teli, zöld szívébe, a Radóra.

 

Szerző: Bodrogi Sára

Fotó: Marcali Gábor, Kun Zoltán, Rózsa Tamás