Győr+
2018.07.31. 08:38

A mérgező gáz nyáron is veszélyt jelent!

Hétfő délután a város hivatásos tűzoltóit riasztották Győrben egy Babits Mihály utcai lakáshoz, ugyanis helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő.

Az egység kis mértékben ugyan, de kimutatta a mérgező gázt az ingatlanban, és hasonló eredményt hoztak a gázszolgáltató szakembereinek mérései is. A szolgáltató lezárta az ingatlanban található nyílt égésterű kombi gázkazánt, s megtiltotta annak használatát felülvizsgálatáig. Az eset során nem sérült meg senki.

A szén-monoxid az emberi érzékszervek számára „láthatatlan”, hisz ez egy színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél egy kicsivel könnyebb, mérgező gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. A szén-monoxid mérgezés nehezen észrevehető, hiszen annak tünetei: rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger és fáradtság könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel.

Mivel a szén-monoxid mérgezések gyakorisága megnő a téli időszakban, így tévesen a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba, pedig ez a veszély egész évben leselkedik ránk, gondoljunk csak a fürdőszobai vízmelegítőkre, amit egész évben használunk.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az elhanyagolt fűtőberendezések, kazánok, vízmelegítő készülékek, valamint az elmaradt kémény felülvizsgálatok, a rosszul beépített, vagy meg sem épített szellőzők szén-monoxid visszaáramlásához vezethetnek. A szén-monoxid-érzékelő időben figyelmeztethet a veszélyre, így életet menthet. Szellőztessen rendszeresen, ellenőriztesse fűtőberendezését, kéményét!

Mindenki részére javasoljuk a szaküzletben kapható, megbízható szén-monoxid érzékelők beszerzését és beszerelését.

 

Katasztrófavédelem