Győr+
2018.07.31. 19:00

Közös hajóban az áramlás hullámain

Győr örökmozgó, dinamikus város, amely mindig útközben van. Új szellemi, történelmi kalandokat keres, befogadja és befogja vitorlájába a friss szeleket, nyitott az új, eredeti gondolatokra. Önfeladás nélkül megteheti, ugyanis masszív lábon áll, hagyományai, történelme kimunkált, megélt, elfogadott értékrendje, hitvilága a kalandozás közben is elszakíthatatlanul vele van.

Győr nem körbezárt tavakat és szigeteket épít, hanem folyók éltetik. A folyó mindig medret keres, mélyít, van forrásvidéke és beömlő torkolata. Áramlik. Az áramlás nemcsak örvénylő, de haladásos mozgásforma. Valahonnan elindul, érint bennünket, fölajánlja szolgáltatásait, mi elvesszük tőle mindazt az előnyt, amivel a létét nem veszélyeztetjük, de bennünket jobbá tesz, megtisztítjuk hordalékaitól, s engedjük az útjára.

 

 

Nemcsak folyóink, hanem maga a város áramlik: rajta átutazó gondolatokat honosít meg, s gazdagítva, színesítve küldi tovább. Ezen a városon valóságosan és képletesen is mindig áthaladt Európa. A bécsi vásárra hajtott vágóállatokkal csakúgy, mint a Nyugatról hallott, látott hírek az osztrák tévéből a szocializmus korszakában. Ebből a kavargó áramlásból alakult ki egy nyílt város, ahol különböző vallások – lásd öt templom fesztivál – is egy utcában élnek tiszteletben, egymás igéivel gazdagítva egymást.

Amikor megpályáztuk a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet – az önkormányzat széles körű közvélemény-kutatása alapján – főleg Borsa Kata és Pál Kálmán leleményéből – az áramlás lett a pályázat minden programját átható vezérlő elve. Ezt a gondolatot nem kiagyalni kellett, hanem észrevenni. (Az sem kis teljesítmény.) Nem kellett a hajánál fogva előcibálni, mert velünk és bennünk él, hat, újul meg. Az áramlás a lényegünk.

 

 

Aki belesodródott a győri rendezvények nyári forgatagába, a pezsgésbe, azt magával ragadta ez az áramlat. A Múzeumok Éjszakáján megpecsételhették egyetértő támogatásukat az érdeklődők a kezükre nyomott logóval, a foci-vb ellenére az idén minden korábbinál több nézőt vonzó Magyar Táncfesztiválon pedig külön Európa-est szolgálta az áramlás gondolatának élményszerű, táncba oltott ábrázolását. A hazai és külföldi táncjátékok nem erre az alkalomra készültek, mégis valamennyi akaratlanul is az áramlás emberi kalandját mutatta be. Külön érdekesség, hogy fiatal, elhivatott és szárnypróbálgató együttesek, az olasz, cseh és magyar társulatok mellett érkezett egy társulat az osztrák St. Pöltenből is. Nem sokkal korábban, az akkori bécsi nagykövet, Perényi János egy megyeházi programján vetette fel: Győr 2023-ban, St. Pölten 2024-ben szeretne Európa kulturális fővárosa lenni. Milyen jó és természetes lenne, ha ez a két város egymásnak tudná átadni az Európa Kulturális Fővárosa címet.

 

 

A tíz város mindennapjait meghatározó, összekötő Duna nemzetközi napján is látóterünkbe úszott a kis papírhajó, mely a győri pályázat leleményes figurája. A Szent László-napon is felbukkant a vitorlás az idei, szokásosan nagyszabású Győrkőcfesztivál is ezt választotta jelképének. Gyerekek százai hajtogattak papírhajókat, csákókat, amelynek papírja a Győr+ Hetilap nyomása során keletkezett felesleg, újrahasznosítható anyag, a Bécsi kapu téren felállították a hajó installációját, ezt fotóháttérnek használták a gyerekek.

A tavalyi év Győrött az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál jegyében telt. Egyöntetű hivatalos visszajelzések szerint, ilyen színvonalú ifjúsági fesztivált még sehol sem szerveztek a rendezvény kezdete óta. Az idén a kultúra lepi el és hatja át a város életét.

 

 

A nyár eddigi programjai, a város együttdobbanása is jelzi: Győrnek minden adottsága, képessége megvan arra, hogy a fővárosa lehessen 2023-ban Európának. Mert kultúrája minden ízében európai. Győr legújabb fesztiválja, a 31! – 3 folyó, 1 sziget, összművészet is azt mutatta, a város áramlása nagy tömegeket képes megmozgatni, magával ragadni. Július utolsó hétvégéjén Győr zöld szívében, a Radó-szigeten gyűltek össze a helyiek és a turisták, hogy a platánok közé költöző művészeti ágakkal ismerkedjenek, és átjárja őket az a bizonyos flow.

 

Szerző: Hajba Ferenc

Fotó: Győr Plusz