Győr+
2018.07.31. 13:36

Három nap, egy esküvő: hamarosan kezdődik a barokk időutazás

Az utolsó pillanatban mondta le a 26. Barokk Esküvő párja, hogy nyilvánosan házasodjanak össze, ezért az idei, augusztus 10-12-ig tartó rendezvényen színészek lesznek a ceremónia főszereplői. A hagyományos elemek mellett számos újdonsággal készülnek a szervezők – derült ki a program keddi sajtótájékoztatóján a Zichy-palotában.

Professzionális esküvői szertartást láthatnak az idei Barokk Esküvő résztvevői, ugyanis a Győri Nemzeti Színház színészei, illetve fiatal színjátszók lesznek a ceremónia szereplői. Násznépnek ezúttal is több ezer embert várnak, hogy együtt idézzék fel a pompás kort.

A sajtótájékoztatón dr. Somogyi Tivadar alpolgármester hangsúlyozta, kevés város mondhatja el Magyarországon, hogy a történelmében volt egy olyan korszak, amely ma is meghatározza a település képét. A műemlékekben harmadik leggazdagabb magyar város Győr, ezek nagy része pedig a barokk korból származik. „Sok évvel ezelőtt a Barokk Esküvő megálmodói éltek az örökölt adottságokkal. Ez annyira jól sikerült, hogy a rendezvény huszonhat éve sikeres, és a hagyományos elemek mellett a szervezők újdonságokat is felvonultatnak évről-évre” – tette hozzá.

 

Keglovich Ferencné, dr. Somogyi Tivadar és Tóthné dr. Kardos Krisztina tartottak sajtótájékoztatót a közelgő Barokk Esküvőről

 

Keglovich Ferencné ötletgazda, szakmai vezető a fesztivál állandó elemeiről szólva elmondta, ezek is biztosítják ennyi ideje a Barokk Esküvő sikerét. Idén is jelmezes felvonulással kezdődik a program, pénteken 19 órától zenészek, táncosok, zászlóforgatók, és természetesen a korhű ruhába öltözött kisasszonyok és urak sétálnak a Baross úton a Széchenyi térről a Megyeháza térre és vissza. Csaknem kétszázan lesznek, s az is jól mutatja, mennyire szeretik a győriek ezt a rendezvényt, hogy sokkal többen jelentkeztek, hogy beöltözhessenek, ám a ruhák száma véges. A felvonulást szerenád követi a Széchenyi téren: extravagáns crossover Nápolytól Firenzéig, az íves belcantótól a nápolyi dalok és legendás olasz filmzenék hangulatos világáig. Az esküvői ceremónia a Radó-szigeten kezdődik szombaton 20 órakor, a közönség láthatja, miként fogadtak egymásnak örök hűséget a XVII. században a magyar főúri párok. Az ötletgazda megemlítette a vasárnap 18 órakor kezdődő barokk ügyességi tornát is. Hajdan, a barokk korban a menyasszony egy drága gyűrűt ajánlott fel a leggyorsabb lovasnak, így most is aranygyűrűért versenyeznek a csapatok a Radó-szigeten.

 

Keglovich Ferencné a fesztivál állandó elemeiről mesélt

 

Tóthné dr. Kardos Krisztina, a szervező Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója az újdonságokról beszélt. Győr Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatának egyik kiemelt eleme a kert-program, ezért is fogadja idén a látogatókat a Széchenyi téren egy barokk kert, melynek középpontjába egy filagória kerül. Itt a szerenádon túl koncerteket hallhat a közönség: fellép többek között a Simplicissimus Kamaraegyüttes, a Musica Historica, Kónya István és Kalmus Felicián.

Gondoltak a gyerekekre is, az Apátúr-ház előtti színpadon bábszínházi előadások és barok játékok várják a kisebbeket. A fesztivál Rákász Gergely koncertjével zárul vasárnap 20.30-tól a Radó-szigeten.

 

Kalmus Felicián ízelítőt adott a koncertjéből az újságíróknak

 

Kísérőprogramok idén is lesznek: péntek délelőtt nyit a Széchenyi téren a kézműves vásár, ingyenes városnéző omnibusz indul szombaton és vasárnap, 11-19 óráig a levéltár elől, valamint szintén térítésmentesen vehetnek részt az érdeklődők barokk tematikus idegenvezetéseken.

 

Egy levegőben ücsörgő férfi jelezte a Zichy-palota előtt: itt bizony valami készül!

 

Végezetül elhangzott: a rendezvényt az elmúlt években több díjjal is elismerték. A Nyugat-Dunántúli Turisztikai Régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye lett, a Magyar Fesztivál szövetség pedig 2017-ben Minősített Fesztiválnak értékelte, szintén tavaly a megyei Értéktár Bizottság a „megyerikumok” közé választotta a Barokk Esküvőt, amely a Városmarketing Nagykövete 2018 díjat is elnyerte.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor