Győr+
2018.08.01. 18:51

Akik a Bátrak Útját választották – ÖTT gyakorlaton jártunk

Önkéntes területvédelmi tartalékos katonák kiképzésébe pillanthatott be a Győr+ Média a hétvégén. A honvédeknek egy összetett harcászati feladatot kellett végrehajtaniuk, amit sikerrel teljesítettek.

A harcászati gyakorlatot a győri gyakorlótéren tartották, ahol a perzselően meleg időt csak egy kis szellő tette elviselhetőbbé. A közös ebéd után az állomány a feladatra készült, mi pedig Gulyás Róbert alezredest, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Győr-Moson-Sopron megyei Előkészítő Részlegének a részlegvezetőjét faggattuk:

Gulyás Róbert alezredes, a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Győr-Moson-Sopron megyei Előkészítő Részlegének a részlegvezetője
(További képekért kattints a fotóra!)

– 2016-ban elfogadták a Zrínyi 2026 névvel ellátott honvédelmi és haderő fejlesztési kormányprogramot, amelynek úgymond egyik szeletét jelenti a területi elven szervezendő, önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer felállítása. 2026.-ig Magyarország mind a 197 járásában fel kell állítani egy 100 fős területvédelmi századot. A hozzánk csatlakozó tartalékos katonák honvédelemi és a katasztrófavédelmi feladatok végrehajtására kapnak kiképzést. Győr környékén jelenleg majdnem 110 önkéntes területvédelmi tartalékos katona írta már alá a szerződését, a cél pedig az, hogy 2026-ra elérjük a 700 főt –  mondta az részlegvezető.

A önkéntes területvédelmi tartalékos katonák tehát bevethetők honvédelmi célokból, bár reméljük, erre nem kerül sor. Részt vehetnek különféle protokolláris eseményeken, ahol koszorúznak, díszőrséget állhatnak és segíthetnek a honvédség népszerűségét növelni.

Az 5-ös, a 7-es és a 9-s modul önkéntesei együtt gyakorlatoztak

S mielőtt még valaki azt hinné, hogy csupán játék, amiről szó van, le kell szögezni: egy pszichológiai és egy orvosi alkalmassági vizsgálaton is át kell esnie a jelentkezőknek, be kell szerezniük az erkölcsi bizonyítványt és csak utána juthatnak el a szerződés aláírásáig. Ez követően kezdődhet a 10 modulból álló kiképzés, amelyeket jellemzően havonta egyszer, péntek-szombati lebontásban tartanak meg az állománynak. Itt olyan ismeretekkel gazdagodhatnak, mint a fegyverzet-lőkiképzés, katonai testnevelés, alaki kiképzés, harcászat, egészségügyi ismeretek, vagy éppen a katonai közelharc is. Eközben persze a bajtársak összekovácsolódnak, megtanulnak csapatban dolgozni és megismerik saját erősségeiket is.

ÖTT-sek az eligazításkor

– Győr-Moson-Sopron megyei lakosok jelentkezését várjuk – folytatta Gulyás alezredes. – A századokba az adott járásban élőket osztjuk be. 18-65 év közöttiek jelentkezhetnek, magyar állampolgársággal rendelkezők, s minimum 8 osztályt be kellett fejezniük és büntetlen előéletűeknek kell lenniük. Akinek kérdése lenne, azokat szeretettel várjuk Győrben, a Bercsényi Liget 99-101 alatt, s mindenre választ adunk – zárta az alezredes, majd átadta a szót Heindl Roland főtörzsőrmesternek, a kiképző század altisztjének.

Heindl Roland főtörzsőrmester, a kiképző század altisztje

– A tartalékos katonák eddig elméleti foglalkozásokon vettek részt, most viszont itt van az 5-ös, a 7-es és a 9-es modul is. Az ötösök egészségügyi képzésen vesznek részt, a hetesek egy általános harcászati kiképzést kapnak, a kilenceseket pedig az októberi éleslövészet előtti gyakorlásra hoztuk ki. A mostani feladat harcászatilag elég bonyolult és összetett. Az ellenőrző-áteresztő pontunkat (eáp) vélhetően egy 5 fős terrorista csoport támadja majd meg, az eáp mögött pedig egy laktanya található. Nekünk ezt kell megvédenünk, elhárítanunk a veszélyt. Segítséget is kell kérnünk egy QRF csapattól (Quick Reaction Force azaz Gyors Reagálású Különítmény – szerk.), s közösen sikerül majd lefegyverezni a támadókat. A faladatot teljesen valóságszerű lesz, mindenkinek kiosztottuk a rendszeresített AK-63/D típusú lőfegyvert, s vaklőszerekkel hajtjuk majd végre a gyakorlatot – avatott be minket a gyakorlatba a kiképző altiszt.

A harcászati gyakorlat jól sikerült, szinte hiba nélkül teljesítették azt az önkéntes katonák. Kiképzőik, részlegvezetőjük és parancsnokuk is büszkén figyelte teljesítményüket.

Sikeresen hajtották végre a kijelölt feladatot

Német Teréz Petra hadnagy, önkéntes területvédelmi tartalékos katona szívesen beszélt nekünk arról, miért is húzott egyenruhát civil foglalkozása mellett:

– Nagyon fontosnak tartom azokat a feladatokat, amelyeket az ÖTT-sek ellátnak. Egy ártéri faluban lakom, ahol évről-évre gondot jelent a bel- és az árvíz, s úgy gondolom ÖTT-sként megfelelően tudom majd ellátni a katasztrófavédelmi feladatokat, ha szükség lesz rá. Igaz, hogy sokan mondják, hogy egy hölgy számára nem megszokott a fegyverek használata, de úgy gondolom mindent meg lehet tanulni, ha kellő motivációja van az embernek. Nem éreztem nehéznek a kiképzést, nagyon tetszett. Nem tudtam mire számíthatok, de elégedett vagyok – zárta a hadnagy, aki már a 9-es modult teljesítette, s egyébként civilben gyógypedagógusként dolgozik.

Németh Teréz Petra önkéntes hadnagy, civilben gyógypedagógus

A hétvégi harcászati feladat tehát véget ért, az önkéntes területvédelmi tartalékos katonák jól teljesítettek. Szeptembertől pedig folytatás következik.

Addig is, aki szeretne többet megtudni az ÖTT-ről, annak javasoljuk a www.iranyasereg.hu vagy a www.hadkiegeszites.honvedseg.hu honalapokat, illetve hogy látogasson el személyesen a győri Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodába (Bercsényi liget 99-101, 96-528-642, [email protected]) s válassza a Bátrak Útját!

Havassy Anna Katalin
Fotó: Marcali Gábor