Győr+
2018.08.06. 16:25

Szinte minden napra jutott riasztás

Győr-Moson-Sopron megyében az elmúlt héten hatvankilenc eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek. A tűzesetek és műszaki mentések során négyen sérültek meg.

Hétfő délután egy szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a város hivatásos tűzoltóit Győrben egy Babits Mihály utcai lakáshoz. Az egység kis mértékben ugyan, de kimutatta a mérgező gázt az ingatlanban, és hasonló eredményt hoztak a gázszolgáltató szakembereinek mérései is. A szolgáltató lezárta az ingatlanban található nyílt égésterű kombi gázkazánt, és előírta annak felülvizsgálatát. Az eset során nem sérült meg senki.

Menet közben kezdett füstölni, majd kigyulladt egy kisbusz Kapuváron, az Osli utca és a Hansági utca kereszteződésében. Az utasok észlelve a füstöt időben kiszálltak a kocsiból, nem szenvedtek sérülést. A jármű teljes terjedelmében égett, amikor a település hivatásos tűzoltói a helyszínre érkeztek. A tűzoltók elfojtották a lángokat.

Kedden délután a soproni hivatásos tűzoltókat Ágfalvára riasztották, ahol a határátkelő magyar oldalán lévő parkolóban egy fa kettéhasadt és egy ott lévő autóra dőlt. A tűzoltók motoros láncfűrésszel levágták majd eltávolították a fát a kocsiról. Személyi sérülés nem történt.

Szerda délután viharos széllel érkező zivatar érte el Győr-Moson-Sopron megyét. A tűzoltók öt esetben avatkoztak be a vihar okozta károk miatt. Győrben a Kör téren egy nagy faág leszakította az elektromos vezetéket és hasonló eset volt Felpécen is. A Kör téren a győri hivatásos, Felpécen rajtuk kívül a győrszemerei önkéntes tűzoltók is segítettek a terület lezárásában és a fa levágásában, miután az áramszolgáltató kiszakaszolta az érintett vezetékeket. Győrben a Szigethy Attila úton a lehasadt faág ott parkoló autókat veszélyeztetett, a Köztelek utcában pedig a fél útpályát eltorlaszolták a leszakadt ágak. A város hivatásos tűzoltói eltávolították a veszélyt jelentő növényeket. Beleden a Rákóczi utcában villám csapott egy magas fenyőfába. A beledi önkéntes tűzoltók a sárvári és répcelaki tűzoltókkal közösen távolították el a villanyvezetéket veszélyeztető ágakat.

Csütörtökön este a viharos szél okozta károk miatt Győrben három esetben lehasadt, forgalmi akadályt okozó faágakhoz riasztották a hivatásos tűzoltókat, a Március 15. úton, pedig egy magasban lógó leszakadt redőnyt kellett eltávolítaniuk. Véneken egy veszélyesen megdőlt fát, Rábapatona és Koroncó között pedig útra szakadt faágat távolítottak el a tűzoltók, utóbbi esetnél a koroncói önkéntesek is segítették a munkálatokat.

Pénteken este kigyulladt egy családi ház Fertőújlakon a Fő utcában. Két földszinti helyiségben keletkezett tűz, amely egy kisebb területen átterjedt a tetőszerkezetre is. A soproni, a csornai és a kapuvári hivatásos, valamint a fertőszentmiklósi és a sarródi önkéntes tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával fékezték meg a lángokat, miközben a tetőt is megbontották az oltás érdekében. A tűzeset során nem sérült meg senki.

A fülledt meleget vasárnap délután széllel érkező zivatar váltotta Győr-Moson-Sopron megyében, amely a tűzoltóknak is munkát adott. Mindszentpusztán több helyszínre vonultak a pannonhalmi és a győri hivatásos tűzoltók, ahol útra szakadt, forgalmi akadályt okozó faágakat, házra és villanyvezetékre dőlt fákat kellett lefűrészelniük és eltávolítaniuk. A csornai hivatásos tűzoltókat pedig a Földsziget és Osli közötti útra riasztották, ahol több nagy faág szakadt az útra, akadályozva a forgalmat. A viharos beavatkozásoknál nem sérült meg senki.

 

forrás: Katasztrófavédelem