Győr+
2018.08.07. 17:43

„Kell az elmémnek felszállópálya” – interjú Kaszás Kornéllal

Kaszás Kornél huszonévesen talált rá az irodalomra – azóta falja a könyveket, tehetséges novellista, műveivel pedig sorra ér el sikereket. Legutóbb júniusban jelent meg Mindig visszatalál című nyertes írása az Ezerszín novelláskötetben, de ősszel Félbeharapott történet című alkotását is publikálják.

Kaszás Kornélnak – rádiós műsorvezetőnknek, újságírónknak – gyermekként meggyűlt a baja a kötelező olvasmányokkal. Később viszont, mikor kedvtelésből vett kezébe regényeket, amelyeket édesanyja ajánlott neki, szinte függővé vált. Azt gondolja, sok mai fiatal járhat hasonló cipőben, pedig mindenkinek kellene olvasnia, sőt, írnia is.

Kornél életében az írás szeretete sokkal hamarabb volt jelen, mint az olvasásé. Tizenkétévesen már rímeket faragott, dalszövegeket írt, így kiadva magából az ifjú kamasz szenvedéseit. Versei több helyen is megjelentek, majd alábbhagyott a lelkesedés. Egy kisregénnyel törte meg a csendet 2009-ben, ám a publikációnak akkor még álnéven örülhetett. Azóta novellistaként talált rá az igazi hangjára, de nem titok: azon dolgozik, hogy egyszer egy nagysikerű regényt is kiadjon kezei közül.

Kaszás Kornél novellái életszagúak: hihetetlen fordulatokkal átszőve, végükön a nem várt csattanóval. Sallangmentesek – nem könnyű rövid, tömör, mégis pontosan megfogalmazott mondatokat alkotni, de Kornélnak ehhez minden tehetsége megvan. Nyitott szemmel járja az utcákat, ahol rengeteg impulzus éri. Ezekből merít inspirációt.

Ha nyár, akkor kollégánk nyaralás helyett alkotói szabadságra megy, festői környezetben engedi szabadjára képzeletét. Bár hivatásából adódóan kifelé figyel, szüksége van az egyedüllétre is, amikor csak befelé koncentrál. A természetben szereti szőni történeteit, a négy fal között kevésbé kreatív. „Nekem olyan terület kell, ahol az elmémnek van felszállópálya” – fogalmazott. Ezért van az, hogy mielőtt leülne írni, gondosan felméri a terepet, hogy végül olyan helyen kezdjen bele a novellába, ahol gondolatainak még a horizont sem szabhat határt – talán számára ebben rejlik a siker kulcsa. Reméljük, hamarosan regényének megjelenéséről is beszámolhatunk.

 

Szerző: Bodrogi Sára

Fotó: Marcali Gábor