Győr+
2018.08.08. 14:04

Vegyük komolyan a kéményseprést!

A szén-monoxid mérgezés veszélye nemcsak a fűtési szezonban érint minket, hanem nyáron is. Erre sajtótájékoztatón emlékeztetett a katasztrófavédelem. Hangsúlyozták, a kéményseprés magánszemélyeknek ingyenes!

Két évvel ezelőtt került a katasztrófavédelemhez a lakossági kéményseprés, a szakemberek pedig a sajtó segítségét is kérték, hogy egyre több emberhez eljusson az információ: vegyük komolyan a kéményellenőrzést! Egyeztessünk időponton a munka elvégzésére, amely ráadásul magánszemélyeknek ingyenes, és saját biztonságunk érdekében fokozottan ajánlott. Arról hogy miért, Ruskáné Takács Anita tűzoltó százados, megyei sajtószóvivő beszélt:

A szén-monoxid mérgezés veszélye egész évben fennáll, emiatt fontos, hogy a lakosság átvizsgáltassa a tüzelő, fűtő berendezéseit. Ezeknek a beüzemelését csak szakemberrel végeztessük, rendszeresen kérjünk karbantartást is! Lényeges, hogy a helyiségekben jusson elég oxigén, nem szabad a szellőző nyílásokat eltakarni.  Ugyanilyen fontos természetesen a kémények rendszeres tisztítása is, amelyet a megye 183 településéből 182-ben már két éve a katasztrófavédelem kéményseprői végeznek. Változás, hogy a magánszemélyek által lakott családi házakba nem érkezik magától a kéményseprő, nem dob be értesítést. A lakosoknak kell időpontot egyeztetni a kéményseprőkkel. Ezt tehetik telefonon, online és személyesen is! Egy szaküzletben vásárolt szén-monoxid érzékelő beszerzése is fokozza biztonságunkat, akár életet menthet, javasoljuk, hogy lehetőség szerint mindenki szerezzen be az otthonába a megfelelőkből! – zárta a szóvivő.

 

Kiderült, hogy a megyében míg 2017-ben 45 alkalommal vonultak a tűzoltók szén-monoxid jelzésre, addig idén eddig 17 alkalommal. Kéménytűz tavaly 55 esetben volt, ebben az évben hasonló okokból eddig 23 riasztást kaptak. S hogy milyen gyakran kell szakember segítségét kérni? Ez attól függ, hogy milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva. Ha a házban szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, akkor évente, ha gázzal, akkor kétévente egy alkalommal ingyenes a felülvizsgálat. A társasházban élő magánszemélyekhez írásbeli értesítést követően hívás nélkül érkezik a kéményseprő és ingyenesen elvégzi a sormunkát.

 

 

A sajtótájékoztatón részt vett Szücs József, megyei ellátási csoportvezető, a BM OKF GEK Kéményseprői Szervezetétől, aki megerősítette a szóvivő által mondottakat

“Hangsúlyozom, hogy csak a természetes személyek tulajdonában lévő ingatlanok kéményseprése ingyenes! Tehát ha már egy vállalkozás van bejegyezve az adott címre, akkor a piacon lévő szakemberek végzik a karbantartást, ami díjköteles. Viszont a kéményseprő nem dob be értesítést, nem keresi fel személyesen a lakosokat mint korábban, hanem nekik kell kérvényezni azt! A kéményseprő nem csak a kéményt ellenőrzi, hanem „kéménykört” vizsgál: foglalkozik tehát a légutánpótlással, az összekötő elemmel, ezért több hibalehetőséget is feltárhat. Jövőre már a soproni lakosok is hozzánk tartoznak majd, egyelőre még él a szerződésük a korábbi szolgáltatójukkal.”

 


A kéményseprést kérvényezni lehet online, a www.kemenysepres.hu honlap „Ügyfélszolgálat” oldalán az „Időpontfoglalás” elektronikus űrlap kitöltésévél. Telefonon a 1818-as díjmentes hívható számon, a megfelelő menüt választva vagy személyesen, naponta 8-14 óra között (hétfőn este 8-ig!) Győrben, a Benczúr utca 1/A alatt.

Szerző: Havassy Anna Katalin

Fotó: Jóni András, Helt Ákos tűz. törm. Veszprém MKI és O. Jakócs Péter