Győr+
2018.08.12. 08:00

Barokk holtodiglan a Radó-szigeten

Esőzés mosta el a 26. Barokk Esküvő pénteki nyitónapját, szombaton azonban már kegyes volt az időjárás a szervezőkhöz, akik igazi barokk időutazásra invitálták az érdeklődőket Győrben.

Elmaradtak a Barokk Esküvő szabadtéri programjai pénteken, csak filmvetítésre volt lehetőség, pedig rengetegen várták már, hogy végre kezdetét vegye a korhű mulatság, amely egyébként nem kevés szervezést igényelt: egy évig tartottak az előkészületei – mesélte Tóthné dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ igazgatója a Győr Plusznak.

 

Barokk kert és korhű zene

 

A szombati nap azonban kicsit kárpótolta a szervezőket a péntekért, rengeteg embert vonzottak a színes programok, amelyek már délelőtt tíz órakor elrajtoltak, többek között kézműves vásár, pantomimesek, táncosok és zenészek produkciói a belvárosi utcákon. A Széchenyi téren nemcsak a felnőttekre, a gyermekekre is gondoltak: a bátrabbak öt perc alatt színész diplomát szerezhettek, vagy kipróbálhatták például a bábautomatát és fajátékokkal ügyeskedhettek, akár szüleikkel együtt.

 

A felnőttek és a gyermekek is jól érezték magukat a Széchenyi téren

 

Tóthné dr. Kardos Krisztina azt is elárulta, a Barokk Esküvő háromnapos programja két alappillérre épül: hagyományokra és újdonságokra. Utóbbiak közé tartozik például a Széchenyi téren látható Barokk kert, amely Győr 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre pályázásának köszönhetően épült fel. A csodálatos kert közepére egy filagória került, amely folyamatosan crossover, illetve korhű zenei csemegét nyújt a közönségnek. De a nem rég 31! Fesztiválnak otthon adó Radó-sziget is bekapcsolódott a barokk világba: idén ott rendezték meg az esküvői ceremóniát, és más nagyobb program is várja az érdeklődőket, például vasárnap a barokk ügyességi torna, vagy Rákász Gergely zárókoncertje.

 

Idén sem hiányozhattak a virágokkal, díszekkel teli hajköltemények

 

Persze a legnagyobb attrakció idén is a korhű öltözetet viselő násznép volt, 19 órára megteltek a járdák, útszélek, és kíváncsi tekintetek mérték végig a felvonulókat, akik ezúttal sem okoztak csalódást: elképesztő, virágokkal teli hajköltemények, díszes ruhák vették le a lábukról a bámészkodókat. A násznép 20 órakor érkezett meg a Radó-sziget árnyas platánjai közé, hiszen idén először ott tartották meg a barokk ceremóniát, melynek főszereplőit rendhagyó módon színészek alakították: Léb Eszter és Major Hunor. Az érdeklődés azonban ezúttal is hatalmas volt, ellepték a nézők a számukra kialakított lelátót és kihelyezett székeket, aztán kezdetét vette az esküvő. Bemutatták, hogyan kötöttek házasságot a 17. századi magyar főúri családokban. „Akkor váljon el ez a pár egymástól, mikor ez a gyertya meggyullad magától!” – hallatszott a vicces jókívánság a vőlegény vőfélyének – Nagy Balázs – szájából, majd eldobta a gyertyát. A színpadon barokk táncot is bemutattak, az ifjú pár pedig két fehér galambot engedett el.

 

Két fehér galambot is elengedett a barokk pár

 

A ceremónia végén felhívták a kedves házasulandók figyelmét, hogy már most lehet jelentkezni a jövő évi Barokk Esküvőre!

 

Szerző: Bodrogi Sára

Fotó: Marcali Gábor