Győr+
2018.08.13. 14:48

Ünnep előtt is bevetésen

Ezen a héten több mint háromszáz településen és öt fővárosi kerületben (III., IV., XI., XXI., XXII.) zajlik majd szúnyoggyérítés, amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi. A szakemberek mintegy százezer hektáron terveznek beavatkozni a vérszívók számának csökkentése érdekében.

Az országos szúnyoggyérítési program előző hetében a másodfokú hőségriadó miatt elmaradtak a légi kémiai kezelések. A földi gyérítések a Balatonnál, a fővárosban, a Dunakanyarban, a Csepel-szigeten, Dunaújváros térségében, a Dráva mentén és a Velencei-tó környéki településeken sikeresen megtörténtek. A Dunakanyarban és főváros környékén a kérészek rajzására tekintettel külön óvintézkedések mellett gyérítettek a szakemberek, így a kivitelezések a késői órákban zajlottak, a part menti részeken csak 23 óra után permeteztek.

 

A következő napokban a Balatonnál, Szolnok környékén, a Dráva térségében, Fejér és Vas megyében az elmaradt munkákat pótolják. További kezeléseket terveznek a szakemberek a Tisza-tónál, a Szigetközben, Baja és Mohács környékén. A „dunavirágzás” aktuális helyzetét a BM OKF által felkért entomológusok folyamatosan nyomon követik, az adatokat figyelembe véve tervezik meg a munkákat, így a fővárosban és Pest megyében a következő napokban még várhatóan nem lesznek légi kezelések.

 

A www.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető a szúnyoggyérítés heti programja, vagyis az, hogy melyik településen, melyik napon permeteznek. Az önkormányzatok a központi program mellett saját költségvetésük terhére önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést.

 

Katasztrófavédelem