Győr+
2018.08.13. 16:37

Győrben kitűnő a csapvíz, még klórozni sem kell

A laboratóriumi vizsgálatok szerint a győri csapvíz legalább olyan gazdag ásványi anyagokban, mint néhány nagy piacvezető ásványvízmárkáé (NaturAqua, Emese, Szentkirályi, S-Budget), sőt, egyes mutatókban még jobb is.

Vízműtelepenként és kutanként is eltérő a szolgáltatott víz minősége, ezért egy-egy körzetre átlagos vízminőséget ad meg a Pannon-Víz Zrt. Győrt és az agglomerációt két vízműtelep látja el vízzel, Szőgye a déli és keleti kerületeket, Révfalu pedig az északi és nyugati városrészeket.

A védett rétegvizekbe a kőzetekből oldódnak be azok az anyagok, amik a víz ásványianyag-tartalmát adják. Ahol a föld alatt kevesebb ilyen kőzetet találunk, például Csorna, Rábaköz és Tóköz térségében, ott természetesen kevesebb a víz ásványianyag-tartalma, Csorna térségében például kifejezetten lágy a csapvíz.

A Bakony és Sokoró térségében pedig magasabb a kutak vízének ásványianyag-tartalma, nyilván itt lényegesen több kőzetet találunk a felszín alatt. Alattunk, a Szigetköz alatt 200-300 méter vastag kavicsréteg található, tehát adott a feltétel az ásványi anyagok beoldódására. A Szigetköz alatti vízkincs európai léptékkel is jelentős értéket képvisel. A parti szűrésű kutakból kitermelt víz nagyon jó minőségű.

 

 

A győri csapvíz finom ízű, bárki meggyőződhet róla, aki más nagyvárosok vizét is megkóstolja. Ugyanakkor az is tény, hogy az egészségtudatos fogyasztási szokások és a reklámok hatására emelkedik az ásványvízfogyasztás. Úgy tudjuk, az ásványvíz-forgalmazók évente közel 6 milliárd forintot költenek reklámra, ez megközelíti a Győr-Moson-Sopron megye kétharmadát ellátó Pannon-Víz Zrt. éves árbevételét. Más vízellátó rendszereken, főleg nagyvárosokban tényleg érezhető a klóros íz. Azért klórozzák a vizet, hogy a bakteriológiai szennyezettséget visszafogják. A vállalat büszke rá, hogy a Pannon-Víz Zrt. területén erre az eljárásra nincs szükség, olyan jó a vízminőség.

„A vízkeménység ősi ellenség, ez korunk egyik legfőbb problémája” – sulykolják reklámblokkjaikban a kereskedelmi televíziók, több tízmilliós bevételt hozva a tévécsatornáknak. Ne felejtsük el azonban, hogy az emberi szervezetnek nem ionmentes vízre, hanem optimális vizes oldatra van szüksége, amihez a győri ivóvíz nagyon közel áll.

Mint ábránkon nagyon jól látszik, némely ásványvíz is nagyon közel áll ehhez, de vannak úgynevezett „vastagabb” ásványvizek is, amelyek fogyasztásában érdemes mértéket tartani, hiszen a túlzottan nagy ásványianyag-tartalom felboríthatja szervezetünk sóháztartását.

Mosógépek esetében kitűnő gyógyír a kemény vízre az ecet, azaz a havonta egyszer elvégzett ecetes átmosás. Takarításnál, vízkőmentesítésnél az ecet és a szódabikarbóna kitűnő szolgálatot tehet, környezetbarát megoldás és töredékébe kerül a hangzatos és divatos nevű takarítószereknek.

 

(x)

 

Fotó: Pexels