Győr+
2018.08.14. 11:13

Már júniusban megdőlt a vízfogyasztási rekord

A Pannon-Víz adataiból látszik, hogy a fogyasztók általában takarékosan bánnak az ivóvízzel, de a hőségben mindig megnő a fogyasztás.

Győrben egy átlagos tavaszi-őszi napon 30–35 ezer m3 víz fogy, a nyári kánikulában a napi fogyasztás már meghaladja a 40 ezer m3-t is.

Győrben az idei vízfogyasztási rekord viszonylag hamar, június 1-jén megszületett: 44.943 m3 vizet fogyasztottunk.

Július utolsó napjaiban csak megközelíteni sikerült ezt a rekordot, elértük a 42 ezer m3-es fogyasztást, de az augusztusi záporesők lehűtötték a várakozásokat. Jelenleg tartósan 40 ezer m3 körül alakul a napi vízfogyasztás.

A szigetközi kavicsos talajba fúrt parti szűrésű kutakban 13-14 Celsius-fok hőmérsékletű a víz. A vízműtelepeken és a főnyomó vezetékekben, víztornyokban nem változik számottevően a víz hőmérséklete. Viszont az utcai és főleg a bekötő vezetékekben néhány Celsius-fokot melegedhet is. A hőmérséklet-változás leginkább attól függ, hogy aszfalt-, beton- vagy kőburkolat van-e a vízvezeték felett, vagy zöldterület, bokrok, fák. Utóbbiak kitűnő védelmet nyújtanak, sokkal jobb a hőszigetelésük.

Ha nyaralásból hazatérünk, vagy néhány napig nem használtuk lakásunkat, először jól folyassuk ki a vízcsapokat, hogy a vezetékekben pangó víz eltávozhasson. A nyári melegben a bűzelzárók is kiszáradhatnak, fontos ezek feltöltése is. Az így kifolyatott vizet se pazaroljuk, használjuk fel locsolásra, takarításra, WC-öblítésre.

 

Szöveg és fotó: Pannon-víz