Győr+
2018.08.17. 19:00

Használjuk a régiségeket!

Innováció, környezettudatosság, újrahasznosítás. Hogy mi köze ezeknek a kifejezéseknek a régiségekhez? Ezt is megtudhatjuk, ha kilátogatunk augusztus 19-én, vasárnap a Tarcsay úti piactérre, a kétszázadik Győri Régiségvásárba.

Az Antikexpo, Győr régiségvására augusztus 19-én lesz húszéves, amit az alapítók, Németh István régiségkereskedő és családja, közösen szeretnének megünnepelni az árusukkal és vásárlókkal, így izgalmas programokat is kínálnak. A tervek szerint lehet majd fotózkodni, szelfizni, a régi korok hangulatát megidézve, például századelős telefonnal, sétapálcával, karddal, vagy beöltözni korhű ruhadarabokba, ékszerekkel, felelevenítve a történelmet, újra funkciót adva a tárgyaknak. Aki kedvet érez, társasozhat nagyszüleink játékaival, de kipróbálhatja az elmúlt évtizedek sikeres társasjátékait is. Az érdeklődők kiállítás keretében ismerkedhetnek meg a vásár elmúlt húsz évéről megjelent újságcikkekkel, képekkel.

 

Németh Elvira azt meséli, a régiségek iránti kereslet hullámzó, két évtizede szinte mindent el lehetett adni, manapság elsősorban a ritkaságokat, a befektetésnek valót keresik a vásárlók, amelyek egyben élvezetet is nyújtanak szépségükkel a tulajdonosaiknak. Napjainkban az arany- és ezüst érmék, valamint a katonai tárgyak a keresettek.

 

 

Elvira elárulta, ő is gyűjtő. A régi, kézzel festett virágos porcelánok a gyengéi, amelyeket a hétköznapokban is használ. Erre biztatja a fiatalokat is, és arra, hogy hasznosítsuk újra a régi tárgyakat, így a nagyszülők emléke tovább élhet egy képkeretben, egy porceláncsészében, vagy egy zsebórában. Ha régiséget vásárolunk, vagy megőrizzük a nagyszülők hagyatékát, akkor kapcsolatba kerülünk a múltunkkal, a gyökereinkkel, magabiztosabbak leszünk, mert tudni fogjunk honnan jöttünk és hová tartunk – vallja a régiségkereskedő.

 

 

Használjuk bátran a régiségeket, akár úgy, hogy átalakítjuk őket, megváltoztatjuk a funkciójukat, újra életre keltjük őket – innováció, környezettudatosság, újrahasznosítás.

 

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: O. Jakócs Péter