Győr+
2018.08.20. 18:00

Kettős ünnep Bácsán – FOTÓK!

Az országban és városunkban is több helyszínen emlékeztek a győriek Szent Istvánra, augusztus 20-án. Bácsán minden eddiginél különlegesebb volt az államalapítás napja, hiszen jubileumot is ünnepeltek a keresztény hívek.

Kivételes eseménynek adott otthont hétfő délután a bácsai Szent István-templom. Hiszen augusztus 20-án éppen az intézmény névadójára emlékezik az ország, ugyanakkor ezen a napon a templom felszentelésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából dr. Veres András megyéspüspök ünnepi szentmisére várta az érdeklődőket, a keresztény híveket.

„Minthogy a királyi méltóság rangját csakis a hívők és a katolikus hitet vallók nyerhetik el, ezért parancsainkban a szent hitet tesszük az első helyre” – idézte az ünnepi szentmisén dr. Veres András megyéspüspök a Szent István király intelmei Imre herceghez című írást. „A hit sokak számára nem adatott meg, vagy ha megadatott, akkor azt eljátszották. El kell gondolkodnunk a hit miben létéről. A hit egész létünket és egész emberi mivoltunkat átjáró valóság” – mutatott rá dr. Veres András, majd kifejtette, Szent István is Isten mellett döntött, ezzel kijelölte a magyarság valódi útját.

 

 

Az ünnepi misét követően Borkai Zsolt, Győr polgármestere beszédében kiemelte, hogy polgármesterként jó érzéssel tölti el, hogy milyen összetartó közösségek vannak városunkban. „Ez a közösségi szellem Bácsa városrészre különösen igaz, hiszen fél évszázada már szerves része Győrnek, sőt kedvelt városrésze is” – mondta el, majd hozzátette: már a városhoz csatlakozás előtt is nagyon erős közösség és hit jellemezte Bácsát. „Mutatja ezt az erős hitet az is, hogy 1938-ban egy új templom épült, méghozzá államalapító királyunk, Szent István tiszteletére. Az idei év többszörösen is különleges, hiszen Szent István halálának 980. évfordulójára emlékezünk, miközben szentté avatásának 935. évét ünnepeljük. Szent Istvánnak nem csak a magyar államot, hanem a keresztény hit felvételét is köszönhetjük” – hangsúlyozta Borkai Zsolt. A polgármester kiemelte, hogy István király útjáról 1000 éve nem tértünk le, hiszen azóta is őrizzük hitünket, kereszténységünket és kultúránkat.

„80 év egy ember élet, de egy templom életében talán még nem nagy idő. Azt kívánom, hogy még nagyon sok emberöltőn át szolgálja a Szent István templom a bácsaiakat és a jövőben is a kereszténység és a keresztény kultúra gyümölcsöző gazdagsága jellemezze történelmünket” – zárta szavait a polgármester.

 

Az esemény befejező momentumaként nem maradhatott el a hagyományőrző kenyéráldás sem.

 

Gy.P.
fotó: Marcali Gábor