Győr+
2018.08.22. 12:35

Elhunyt Czapáry Endre pedagógus

Czapáry Endre, a Révai Gimnázium nyugalmazott matemetika-fizika szakos tanára, Győr Pro Urbe díjasa, a Beke Manó- díj,az Apáczay-díj, a Rácz Tanár Úr életműdíj kitüntetettje 96 éves korában elhunyt.

Czapáry Endre 2012-ben a Győr Oktatásügyéért díjat, 2014-ben a Pro Urbe Győr elismerést vehette át.

A Révai Miklós Gimnázium és Kollégium nyugdíjba vonult matematika-fizika szakos tanárna, tankönyvíró szakmai életútja, a fiatalok oktatása-nevelése területén végzett fél évszázadot is meghaladó, magas színvonalú pedagógusi elhivatottsága, tudományos tevékenysége, a Bólyaiak szellemi hagyatékának kutatása, gondozása terén elért eredményei, a több nemzedék tanításán át a város szellemi potenciáljának növelése érdekében végzett munkája elismeréseként érdemelte ki a Pro Urbe Győr díjat.

 

Czapáry Endre legutóbb a Bolyai János Matematikai Társulat Győrben rendezett országos matematikatanári vándorgyűlésén vett részt  július 3. és 6. között (fotónk is itt készült). A Rátz László Vándorgyűlés immár 58 éve biztosít lehetőséget az országból és határainkon túlról érkezett magyar ajkú tanároknak arra, hogy a matematikaoktatás szakmai kérdéseiről és fejlesztési lehetőségeiről tanácskozhassanak.

 

Czapáry Endre hamvasztást követő búcsúztató gyászmiséje augusztus 30-án 10 órakor lesz a győri Szent imre templomban.

 

fotó: O. Jakócs Péter