Győr+
2018.08.22. 15:43

Megújult a bencés csónakház Pinnyéden

A Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium közel 417 millió forintért fejleszt létesítményeiben egy állami pályázat keretében. Ennek egyik része az intézmény pinnyédi csónakházának fejlesztése is, amit szerdán adtak át.

Pinnyéden egy 162 négyzetméter területű új öltöző épült, illetve megújult a régi csónakház is. A beruházás ezen része közel 85 millió forintból valósulhatott meg. A létesítmény hivatalos átadására szerdán került sor. Az ünnepségen egy emléktáblát is felavattak, Horváth Dori Tamás atya emlékére, aki hosszú éveken át volt a sporttelep fenntartója.

 

 

„1626-ban a Jezsuita atyák építettek rendházat, templomot és iskolát a győri Belvárosban és vásároltak egy telket Sziget városrészben, hogy szabályzatuk szerint az atyák, hetente egy-két napot elvonulva töltsenek el ott. Ez egy ősi hagyománya a szerzetességnek, jó távolságot tartani a várostól, a nyüzsgéstől és a mindennapoktól, hiszen felemelő egy kertben tölteni a napot és figyelni a természet valódi rendjére” – mondta el ünnepi beszédében Sárai-Szabó Kelemen atya, a Szent Mór Bencés Perjelség perjele, aki kitért arra is, hogy a bencések a ’80-as évek végén vásárolták a mostani Luif Otmár Sporttelep területét.

 

 

„A győri bencés atyák nagy lelkesedéssel hozták a fiatalokat ide Pinnyédre, hogy neveljék és tanítsák őket. Közösen építettek és kertészkedtek, majd hívták az öreg diákokat is, s együtt figyelték a természetet, az örök rendnek a járását.” Kelemen atya rámutatott, a fejlesztéseknek köszönhetően, nagyobb a lehetőség közös programok szervezésére.

 

 

A EFOP-pályázatnak köszönhetően, országszerte különböző egyházi intézmények infrastrukturális fejlesztése valósulhat meg. A beruházás a magyar kormány finanszírozásából jött létre. Győrbe a programból közel 9 milliárd forint érkezik. Ebből az összegből a Széchenyi István Egyetem, a Gézengúz Alapítvány és a Győri Tankerületi Központ mellett a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium is fejleszthet.

 

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő és Sárai-Szabó Kelemen atya

 

A Széchenyi téri Lloyd palotát is birtokukba vehetik a győri bencések az új tanévtől. Az épületet az állam adományozta a perjelségnek. Ennek részleteiről jövő héten, még iskolakezdés előtt számolnak be az illetékesek.

 

 


Gy. P.
Fotó: Marcali Gábor