Győr+
2018.08.24. 15:25

Emlékkonferenciát tartanak a Hittudományi Főiskolán

A Közi Horváth József Népfőiskola névadója újratemetésének 25., halálának 30. és születésének 115. évfordulója alkalmából hirdetett emlékévet, amelynek egyik kiemelt programja az augusztus 25-i emlékkonferencia Győrött, a Katolikus Szociális Népmozgalom megindításának 75. évfordulóján.

A 20. század első felében a katolikus egyház társadalmi tanítása, a szociális kérdés előtérbe helyezése, az egyház belső életének megújítása Magyarországon vallási, hitéleti fellendülést eredményezett. Ennek a megújulásnak alakítói, Közi Horváth József és társai voltak azok az egyházi és világi személyek, akik ebben az időszakban szolgálták az egyházat és a társadalmat. Munkájuk elsősorban a hitélet terén új módszerek, eszközök megvalósítására, a nehéz sorban élők megsegítésére, a társadalmi igazságosság érvényesítésére irányult. Különböző felfogások, eszmék mentén tevékenykedtek, megújuló keresztény közéletet szerettek volna, amely a pápai szociális enciklikák szellemi talaján állt. Hivatásrendi szervezetek, egyházi mozgalmak, közösségek vezetői, világiak és egyháziak egyaránt igyekeztek a maguk területén egy keresztény, szociálisan érzékeny közeget kialakítani. Az 1945 utáni politikai helyzet, különösen az egypártrendszer kialakulása és térnyerése az itthon maradottak és az emigrációba kényszerülők számára új helyzetet teremtett, amelyre ki-ki a maga felfogása szerinti választ adta. Ezeket a különböző életutakat, válaszokat, a katolikus egyház és a magyar társadalom útkeresését helyezik a Közi Horváth József Emlékév középpontjába.

A Győri Hittudományi Főiskola dísztermében szombaton 10 órától (Káptalandomb 7.) köszöntőt mond dr. Veres András győri megyés püspök, Szalai Viktor, a Közi Horváth József Népfőiskola alapítója, dr. Mészáros József, a Barankovics Alapítvány Kuratórium elnöke és dr. Soós Viktor Attila, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja.

A megnyitó után több szekcióban estig számos előadás hangzik el, az emlékkonferencia végén, 18 órakor Veres András celebrál ünnepi szentmisét.

 

Szerző: Koloszár Tamás