Győr+
2018.08.27. 16:00

Hol nyaraltak a győriek?

Dübörög a turizmus Magyarországon, nem csak hozzánk jönnek szívesen külföldről, de mi magyarok is egyre többen kirándulunk a határon túlra. Jó szezonjuk van az utazási irodáknak, érezhetően egyre többen és többet is költenek kikapcsolódásra. A szokásos úti célok a legnépszerűbbek a nyári hónapokban, a tengerpartok és a néhány napos városi kirándulások a legmenőbbek. Még csak augusztus van, de sokan már őszi, téli kiruccanásaikat foglalják le, ez derült ki Győr egyik népszerű utazási irodájában.

A magyar utazók körében az elmúlt évekhez hasonlóan kedvelt úti cél Görögország – osztotta meg Horváth Anna, a Medici Travel Utazási Iroda utazásszervezője. Elmondta azt is, a népszerű Zakinthosz és Rodosz mellett a különlegességnek számító Santorini és Mikonosz is kedvelt volt a győri utazók körében. A jó ár-érték arányú apartmanok mellett a luxushotelek is megtalálhatók, így minden érdeklődő tudott választani a pénztárcájának a függvényében.

Görögország és a még közelebbi Horvátország mellett felkapott úti cél volt idén Spanyolország is. Mind a családosok, mind a fiatalok körében kedvelt hely Mallorca, de sokan választották a Kanári-szigetek kedvelt üdülőhelyeit is.

Nyaralás alatt az emberek egyre többet költenek, ezért pedig több kényelmet is szeretnének.

 

 

Akik itthon töltötték szabadságukat, azok közül a legtöbben a Balatont választották. A több mint egy hónapos kánikula miatt a déli és északi part összes szálláshelye foglalt volt, hétvégéken egyszerűen lehetetlen volt szálláshoz jutni a magyar tenger partján.

A közelmúltban közzétett felmérés szerint, ha üdülés, akkor Balaton. Úgy tűnik, ez a megállapítás még erősen tartja magát, hiszen a felmérésben részt vevők 31 százaléka mondta azt, hogy nem jár minden évben a magyar tengerhez. 27 százalékuk évente minimum egyszer, 17 százalékuk legalább kétszer ellátogat a Balatonhoz, de olyan válaszadók is voltak, akik több mint nyolc alkalommal utaznak egy évben a Balatonhoz. Ami a korosztályokat illeti, az adatokból az derült ki, hogy a 25 és 29 év közöttiek szeretik a legjobban a tavat: 36 százalékuk évente egyszer biztosan kiül a tó partjára.

A nyár lassan búcsúzóra fogja magát, az utazási irodákban azonban nem csökken a forgalom. Sokan kelnek útra ősszel is. Barcelona, Nápoly, London foglalja el a TOP-listás helyeket, de Szicília, Madeira is kedvelt őszi célpont.

Az idei ősz egyik felkapott helye lett Szentpétervár, ahová pótcsoportokat indítanak a szervezők – mondta el Horváth Anna.

A másik nagy kedvenc Lisszabon, az ide induló csoportokban is alig van már szabad hely.

Az utasok tudatosan tervezik a nyaralást, őszölést vagy éppen síelést. Vannak, akik már most lefoglalják a téli utakat, de az sem ritka, hogy a jövő nyári utakra is egy évvel korábban jelentkeznek. Ilyenkor akár 30-40 százalékos előfoglalási kedvezmény is kapható.

 

Szerző: Koloszár Tamás

Fotó: O. Jakócs Péter