Győr+
2018.08.28. 08:59

Mesterek és tanítványok

Höveji csipkéket, rábaközi hímzéseket és népi gyöngyékszereket csodálhatnak meg az érdeklődők a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

A Mesterek és tanítványok című tárlaton Székely Erzsébet Népi Iparművész és tanítványai a rábaközi hímzéseiket, Véghné Lőrincz Ágnes Népi Iparművész és tanítványai a höveji csipkéiket, valamint Kiss Ágota és tanítványai a népi gyöngyékszereiket mutatják be a nagyközönségnek.

 

 

A tanítványok egy évvel ezelőtt szegődtek el a mesterekhez, a kamarában és a Generációk Házában tartott tanfolyamokra, most pedig lehetőségük nyílt kiállítani munkáikat. Érdemes tudni, hogy a Megyei Értéktár legelső kincse a höveji csipke, de a rábaközi hímzésmotívum is az értéktárat gazdagítja, megyerikum.

 

 

A tanfolyamok folytatódnak, de várják a kezdőket is a kamarában először szeptember 12-én a höveji csipke, majd szeptember 13-án a rábaközi hímzés fortélyainak elsajátítására. A Generációk Házában a népi-ékszerkészítésre Kiss Ágota,kosárfonásra Judák Ambrus hívják a vállalkozó szelleműeket a szombatonkénti foglalkozásokra.

 

 

A kiállításnak lesz folytatása, ígérik a szervezők, hiszen az a céljuk, hogy minél többen megismerjék a kisalföldi népművészeket, hogy kedvet csináljanak az érdeklődőknek a kézműveskedéshez, hogy megőrizzék a múlt egy szeletét, hogy értékes, maradandó tárgyakat alkossanak, saját és mások örömére.

 

 

A tárlaton túl jó lehetőség kínálkozik erre szeptember 9-én is, a Dunakpu téren, ahol a „Védd a helyit, vedd a kisalföldit” piac és az Euroregionális Kenyérfesztivál keretében mutatják be tudásukat, alkotásaikat a kisalföldi nép- és iparművészek. A mesterségeket ki is lehet majd próbálni, így Kárpáti Erika mézeskalácsos, Ángyán Csilla fazekas, Tóth Ildikó és Gerencsér Zsolt kékfestő, Véghné Lőrinc Ágnes höveji csipkekészítő, Zugmann Ilona foltvarró és Judák Ambrus kosárfonó mutatja be testközelből hogyan is születnek munkáik.

 

A tárlat szeptember 3-ig tekinthető meg a Szent István u. 10/A szám alatt.

 

Földvári Gabriella

fotó: Kisalföldi Népművészek Egyesülete