Győr+
2018.08.28. 12:56

Kemény ítélet, 15 év után

Izgalmas, rendkívül nyílt sajtóbeszélgetést szervezett a Győri Fellebbviteli Főügyészség kedden, mely a T. Eszter ügyében hozott igen szigorú első fokú ítélet helybenhagyását várja a Győri Ítélőtáblától.

Dr. Fejes Péter, a fellebbviteli főügyészség sajtószóvivője elöljáróban arról beszélt, hogy a július elsejétől hatályos Büntetőeljárási Törvény értelmében az ügyészség a bírósági eljárás során is tájékoztathatja a sajtót a közérdekű ügyekről. A tájékoztatás korlátja csak a sértett kímélete. Az első alkalommal a T. Eszter ítélete ügyében kiadott közleményüket, s annak részleteit ismertették.

Dr. Mészáros Tamás fellebbviteli főügyész röviden felidézte, hogy 2003-ban Győrött a Duna töltés oldalán külsérelmi nyomokkal a testén, nyakán bálakötöző hurokkal holtan találtak egy fiatal nőt, T. Esztert, akinek az eltűnését hozzátartozói előző este bejelentették. Egy 13 éves lány ugyanis látta őt a környéken biciklizni, s arra is felfigyelt: egy gépkocsi ment utána, jajkiáltásokat is hallott. T. Eszter kerékpárját eldőlve találta meg, iratai szerteszóródtak.

 

 

A helyszínről elhurcolt holttestet – a vádlott szerint azért vitte más helyre, hogy ne marcangolják szét a vadak – igazságügyi orvosszakértők vizsgálták meg, DNS-mintát is vettek, ennek alapján 13 év múlva bukott le a tettes, aki egy bagatell bűncselekmény miatt került látókörbe, s levették a DNS-mintáját, ami megegyezett azzal, amit T. Eszter nyakán lévő bálázó madzagon is rögzítettek. S. Attila beismerő vallomást tett, elmondta, hogy véletlenül elütötte a bicikliző lányt, azt hitte meghalt, ezért a csomagtartóba tette, s amikor kiderült, hogy mégis él, akkor megfojtotta. S. Attila ekkor 23 éves volt, utána kislányával és élettársával élt együtt, egészen a letartóztatásáig.

A bíróság első fokon szigorú ítéletet hozott: aljas indokból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés büntette miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte T. Attilát. Feltételes szabadságra bocsátásának lehetősége legkorábban harminc év elteltével vizsgálható.

Dr. Mészáros Tamás fellebbviteli főügyész a sajtóbeszélgetésen elmondta: a másodfokú ügyészség szerint az elsőfokú ítélet törvényes és megalapozott, példaszerű a szigorúsága és az indoklása. „A fiatal élet értelmetlen kioltása, az ezzel párosuló értelmetlen brutalitás a cselekmény elkövetése után 15 évvel is a lehető legszigorúbb büntetés kiszabását indokolja.”

 

A 36 éves gyilkos egy bábun mutatta meg, hogyan végzett Eszterrel / Fotó: Police.hu

 

Az első fokú ítélet kihirdetésekor a tárgyalóteremben lévő újságírókban azonban megfogalmazódtak kérdések a bírósági döntéssel kapcsolatban. A bíró ugyanis szóbeli indoklásában az eddigi bírói gyakorlattól eltérően olyan kérdéseket vetett fel – egyesek szerint sugallt –, amelyeket nem tudtak bizonyítani, s melyeket az írásbeli indoklás már nem is tartalmazott. Az egyik ilyen újságírói kérdést motiváló sugallat a kéjgyilkosság lehetőségére utaló kiszólás volt. Dr. Mészáros Tamás ezzel kapcsolatban elmondta: az orvosszakértői vélemény szerint behatolás nem történt, spermanyomokat nem találtak, a belső comb sérüléseit a kerékpár nyerge okozhatta.

Az aljas indokot egyébként azzal indokolta a bíró, hogy az elkövető saját bevallása szerint a gyilkossággal az okozott baleset jogi következményeit akarta elkerülni. Megkérdeztük, mennyire életszerű, hogy egy csekély büntetéssel büntethető baleset nyomait valaki emberöléssel akarja eltussolni. Dr. Mészáros Tamás szerint ráadásul a baleset 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okozott, ám a tettes azt gondolta, hogy T. Eszter életét vesztette.

Nem azt üzeni-e ez a súlyos ítélet, hogy a bűncselekmény bevallása bizonyos esetekben igen hátrányos következményekkel járhat, hangzott el a következő kérdés. Dr. Mészáros Tamás szerint lehet, hogy a vallomás hiányában az aljas indokot nem lehetett volna bizonyítani, ám e nélkül is indokolt lett volna az életfogytig tartó fegyházbüntetés. A beismerő vallomás enyhítő körülmény, ám egy gátlástalan gyilkosság esetén ez önmagában nem mentesítheti a súlyos jogkövetkezményektől. A jog elsősorban a tettet bünteti, s csak másodsorban az elkövetőt, hangsúlyozta a fellebbviteli főügyész. Lehet felhozni enyhítő körülményeket, de ezek eltörpülnek a brutálisan elkövetett emberölés ténye mellett.

Az ügyészség az ítélet ellen nem fellebbezhetett, nem akart tényleges életfogytiglant, de arra számít, hogy az első fokú bíróság határozatát a Győri Ítélőtábla sem enyhíti majd. Az ügyben várhatóan még az idén jogerős ítélet születik.


Gy. P.
Fotók: MTI / police.hu / GYP