Győr+
2018.08.30. 16:00

Kezdődik a tanév a Lloydban is

Februárban adtunk hírt arról, hogy a bencés perjelség tulajdonába került a Széchenyi téren álló Lloyd-palota, amely a gimnázium bővítését szolgálta. Az ünnepélyes átadásra, az épület megáldására lapunk megjelenésének napján, pénteken délben kerül sor, hétfőn pedig már birtokba is vehetik a diákok az új tantermeket.

Mint ismeretes, a Lloyd-palotát az állam vásárolta meg magántulajdonosától, és a Szent Mór Bencés Perjelség tulajdonába adta. Az elmúlt fél évben kisebb átalakítások történtek az épület első és második emeletén, hogy iskolaként használhassák. Gipszkarton áthelyezés, padlóburkolat-csere, valamint az iskolabútorok, berendezések beszerzése volt a feladat – tájékoztatott Sárai-Szabó Kelemen perjel.

A “cégtábla” már a Lloyd épületén látható (fotó: facebook)

 

Elmondta, a megnövekedett diáklétszám miatt már szükségessé vált a gimnázium bővítése. A Lloyd-palota pedig alkalmas lett az iskola különböző funkcióinak betöltésére. Kilenc tantermet alakítottak ki, öt nagyobbat, és négy kisebbet, amelyek a csoportbontásos oktatásra használhatóak.

A tervek szerint az épület tetőterében a kórus gyakorlóterme és egyes gyűjtemények kaphatnak majd helyet, az épület földszintjén működő vendéglátóhelyek pedig megmaradnak.

A tulajdonszerzés jóvoltából 580 diák kezdheti meg az új tanévet, egy osztállyal több, mint egy évvel korábban. „Így már a régi épületben is kényelmesebben elférünk, nem kell a pincében és a padláson tanítani” – mondta Kelemen atya.

Az épület átadási ünnepségén dr. Czepek Gábor államtitkár, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő és Borkai Zsolt polgármester mond beszédet, majd az atyák megáldják az intézményt.

A bencés diákok a vasárnapi tanévnyitót követően, hétfőtől vehetik birtokba az új tantermeket. A bencés gimnázium bővülésével korszerű, kulturált körülménynek között tanulhat egyre több fiatal.

 

Földvári Gabriella

Nyitó fotó: Marcali Gábor