Átadták az UNESCO dokumentumot a győri kékfestőknek

Győr+
2019.02.24. 17:30

A kékfestést november végén nyilvánították az emberiség szellemi kulturális örökségévé, ezzel a mohácsi busójárás, a matyó népművészet és a magyar solymászat mellett kapott helyet a kékfestés hagyománya az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) listáján. Az igazoló dokumentum átadására a napokban került sor a pápai Kékfestő Múzeumban.

Az UNESCO dokumentumát a győri kékfestők: Tóth Ildikó kékfestő népi iparművész és férje, Gerencsér Zsolt, a népművészet ifjú mestere vette át.

Krucsainé Herter Anikó kultúráért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta: a kékfestés tudománya családon belül öröklődő hagyomány, amely nem tanulható meg az iskolapadban. Egy kékfestőnek szakértőnek kell lennie a kémia, fizika, matematika világában és művészeti vénával is kell rendelkeznie.

A felvételt igazoló UNESCO-dokumentumot az ünnepségen Csonka-Takács Eszter, Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója adta át a bácsalmási, a győri, a nagynyárádi, a szombathelyi, a tiszakécskei és a tolnai kékfestő műhelynek, valamint elismerésben részesült a pápai Kékfestő Múzeum és a magyarországi kékfestés hagyományinak ápolásáért végzett tevékenységéért Domonkos Ottó.

Nagy-L. István, a pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója azt mondta, az UNESCO listájára való felkerülés a magyarországi kékfestés értékének elismerését jelenti. Három és fél évvel ezelőtt indult el a kékfestés a hungarikummá válás útján és reményei szerint a jövőben sikerül majd megszerezni a címet.

Nyitó fotó: A nagynyárádi kékfestő elkészítette az UNESCO logóját, melyet minden kékfestő mester aláírt.

forrás/fotó:gymsmo.hu