Győr+
2018.09.01. 19:51

Klasszikus évad, klasszikus helyszínen

Habár a felújítás előkészületei már megkezdődtek, a 2018–19-es évad összes előadását a Győri Nemzeti Színház épületében élvezheti a közönség.

Ahogy arról már többször is beszámoltunk, a Modern Városok Program keretében teljesen megújul a színház épülete és a II. János Pál tér is. Borkai Zsolt polgármester még 2017 decemberében, a színház és a Győri Balett összevont társulati ülésén jelentette be, hogy a teátrum a felújítás idejére az Olimpiai Sportparkba költözik. Fontos rögzíteni, hogy bár a rekonstrukció előkészítése már megkezdődött, s a téren az előzetes régészeti munkák miatt több helyen felbontották a burkolatot, az idei évadot nem érinti a helyszínváltozás! A munkálatok ellenére az épület továbbra is megközelíthető a II. János Pál tér felől.

A színház továbbra is megközelíthető a II. János Pál tér felől

Ahogy azt Forgács Péter színházigazgató és Kiss János, a Győri Balett vezetője az előző évad zárásakor jelezte, az emblematikus épület 2018 októberében ünnepli negyvenedik évfordulóját. A jubileum előtt tisztelegve a színház meghirdette Klasszikus évadát. A színházigazgató a műsortervet ismertetve kiemelte, a kulturális intézmény 1978. október 31-én Illyés Gyula Fáklyaláng című darabjával nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, ezért a jubileumi évadban ismert klasszikusokat tűznek műsorra, és két ősbemutatóra is készülnek. Olyan darabokat láthat a nagyközönség, mint a Különös házasság, a Sirály, Figaro házassága, vagy épp az Egerek és emberek. (Az évad bemutatóiról részletes információk a gyoriszinhaz.hu és a gyoribalett.hu honlapokon.)

A Klasszikus évadot még a „klasszikus helyszínen” rendezik.

A bérletárusítás a nyári szünetet követően szeptember 3-án újraindul a színház szervezési osztályán, amely a téren látható munkálatok ellenére a megszokott rendben tart nyitva, a főbejárat felől megközelíthető, ahogy az évad valamennyi előadása is az épületben látható majd. A későbbiekben – a felújítás idejére – a színház és a balett társulata 2019 nyarán az Olimpiai Sportparkba költözik, a győri sportélet egyik legmodernebb centrumában vendégeskednek majd. Mindez azt jelenti, hogy a felújítás két éve alatt sem kell nélkülöznünk az előadásokat, csak ideiglenesen a helyszín fog változni. A Klasszikus évadot azonban még a „klasszikus helyszínen” rendezik.

Fotó: O. Jakócs Péter

Papp Zsolt