Győr+
2018.09.04. 18:52

Gyirmóton szeretik és éneklik a magyar nótát

A települést haláláig magáénak valló nótaénekesre, Győri Szabó Józsefre nótaesttel emlékeztek Gyirmóton.

Nagyon sok ember nótázott együtt a már hagyományos gyirmóti rendezvényen. Szabó Jenő képviselő köszöntőjében arra utalt: dalokkal akarják felidézni a településükhöz haláláig ezer szállal kötődő Győri Szabó József felejthetetlen egyéniségét, szívbe markoló dalait.

Győri Szabó József a halálos ágyán is azt mondta: „Öröm volt az életem”.

„Öröm volt számára, hogy másoknak is örömet szerzett az általa énekelt dalokkal. Nemcsak énekelt, de szövegeket is írt a magyar nóták dallamára. Dalaival közelebb hozta egymáshoz az embereket, helyettük vagy velük együtt énekelte ki magából a fájdalmat, szólaltatta meg az itt élő emberek szeretetét” – fogalmazott a képviselő, aki szerint „a magyar nóta azért tudott fennmaradni ebben a gyorsan változó világban, mert szüksége volt és van rá az ember lelkének. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a műfaj történelmi szerephez is jutott, a 19. század elején a német befolyás ellenében őrizte a magyarságtudatot. A magyar nóta önmagában is tiltakozás volt a Bach-korszak elnyomása ellen.”

 

 

A nótaest közönségét a közös éneklésre buzdította: „nekünk biztosan nincs olyan jó hangunk, mint Győri Szabó Józsefnek, de van lelkünk hozzá”.

Az est fellépői hosszú éveken át együtt turnéztak Győri Szabó Józseffel. Történeteket, anekdotákat meséltek róla, s kedvenc nótáit együtt énekelték a közönséggel.

 

 

Fotó: O. Jakócs Péter