Győr+
2018.09.05. 16:27

Csibészes a város új bora

A pannonhalmi Csibész cuvée savgerincét az olaszrizling adja, amit aztán más fehérekkel illatosítottak, vagyis csibészesítettek Pécsingerék. Ez lett Győr város bora, amit a Bornapok keretében választottak, s amely egy évig viselheti a kitüntető címet.

A családi legendárium szerint, amikor több mint húsz évvel ezelőtt a pincészetet alapító idősebb Pécsinger János fiával a Báródombon szánkózott, megígérte a kis Jánoskának, hogy házat épít neki a területre. A fiú felnőtt, a ház is megépült, de a lakóházat időközben tovább álmodta a család: ma már a szőlőlevek mellett reduktív és hordós érlelésű borok is készülnek a Győrújbarát határában húzódó feldolgozóüzemben.

 

 

A ma már nagypapa Pécsinger János lédig bor kategóriában több mint két évtizeden át foglalkozott szőlészettel, aztán átadta a stafétát, mostanra főként fia neve és tevékenysége fémjelzi a borászatot. 2015-ben mutatkozott be az új arculattal a család, ekkorra épült meg a formájában is különleges üzem, s ebben az évben készült el az első Csibész cuvée is. Úgy hírlik, a vidéken és Pécsingeréknél is zászlóshajónak számító olaszrizlingen kívül pinot blanc, királyleányka és cserszegi fűszeres házasítása adja a csibészséget, ami egyébként az összes unokára jellemző. A bor névadásának története is erről árulkodik, de hogy ezt el tudjuk mesélni, kicsit messzebbről kell kezdenünk.

 

 

Az idősebb Pécsinger János egyke gyermekként nőtt fel, mindig testvérekre vágyott, így neki két lánya után érkezett fia, János. A gyerekeinek mindig azt mondogatta, minden támogatást megad, hozza-viszi, kényezteti az unokákat, csak mindhármuknál legyen több gyerek. Nem kevesebb, mint minimum tíz unokát álmodott, eddig hétnél tartanak a gyerekek, akik mindegyike aktívan szerepet vállal a borászat működésében, fejlődésében a házastársakkal együtt. Történt egyszer, hogy ifjabb Pécsinger Jánoséknál gyűltek össze ötletelni a sógornők – az új cuvée-t kellett elnevezni. Éppen abban az időben ikrek születtek a háznál, így az édesapa őket felügyelte, s közben regulázta őket: ne legyetek ilyen kis csibészek! A sógornők felfigyeltek az intelemre, így lett a cuvée elnevezése a Csibész.

 

 

Az év leghúzósabb időszakában, szüret közben jártunk Pécsingeréknél, akik azt is elmesélték, hogy az előzetes várakozások szerint az évjárat lehetővé teszi, hogy 2018-ban is szép tétel lehessen a Csibész, amelynek időközben megszületett a nagytestvére is, a vörös. A merlot-cabernet házasításnak a hétvégi, XI. Győri Bornapokon volt a premierje. Bő három héttel kezdődött előbb idén a szüret, az Irsai Olivér már a pincében erjed, s úgy tűnik, az olaszrizling is hamarosan erre a sorsra jut a többiekkel. Csúcstermés várható minőségben és mennyiségben is, olyan kegyes volt ugyanis idén az ég, hogy nem volt korai fagy, nem hullott jég, s a csapadék is akkor érkezett, amikor a szőlő kívánta.

 

A Pécsinger család jelenleg mintegy 75 hektáron gazdálkodik, hamarosan a bio jelző is hozzákapcsolódhat a nevükhöz, s még számos perspektívát látnak a szőlőmag-feldolgozástól a törköly hasznosításáig, de azt mondják, nem erőltetett menetben szeretnének fejlődni, sokkal inkább szépen.

Talán majd az unokák, vetjük fel, mire rögtön érkezik az egyöntetű válasz: a gyerekeknek valahonnan örökölniük kellett a csibészséget, mondjuk úgy, a csapat elég nyughatatlan.

 

 

Ez a tenni vágyás az, ami miatt csatlakoztak a PH-érték elnevezésű kezdeményezéshez is, amelynek a Pannonhalmi borvidék újrapozicionálása áll a zászlaján. Hat borász fogott össze, mindannyian felismerték, hogy a jó bornak is kell cégér. Egy győri marketingcég segíti ezt a vállalkozást, melynek első kézzelfogható terméke egy közös bor. Egy kódex alapján – mely az összetevőket tartalmazza –, minden borász elkészítette a saját PH-értékét rajnai rizling alappal. A Pécsinger család szerint házon belül csak ez konkurálhat a Csibésszel, de hogy ki kerül ki győztesen, azt mindenkinek magának kell eldöntenie…

 

Szerző: Zoljánszky Alexandra

Fotó: O. Jakócs Péter