Győr+
2018.09.05. 14:53

Ne otthon tévézz! Mozizz Győrben!

Bár az időjárás az elmúlt napokban nem túl kegyes, a falakon belül nagy a sürgés-forgás, mind a Rómer Házban, mind pedig a Szent László Látogatóközpontban. A Széchenyi tér mellett ugyanis ezekben az intézményekben mozizhatnak a mozgókép szerelmesei az előttünk álló hétvégén. Nézzünk be együtt az I. Győri Filmnapok kulisszái mögé!

Simára húzott vászon, bekészített filmtekercsek, falon függő filmplakátok – a szervezők gondos munkájának hála, lassan minden összeáll, ami az I. Győri Filmnapok előkészületeit illeti. A Győr Plusz kíváncsi volt a háttérmunkákra, így belestünk a kulisszák mögé. Első utunk a Gutenberg tér 2. szám alá vezetett, a filmnapok részeként itt nyitja meg kapuit a Szent László Látogatóközpont új vetítőterme. „A Frigyláda szomszédságában, a látogatóközpont felújított pincerendszerében alakítottuk ki a mozgóképek vetítésére alkalmas termünket. Nem titok, hogy a filmnapok segítségével szeretnénk debütálni a nagyközönség előtt, hirdetve, hogy a jövőben is várjuk a filmrajongókat, a teremben ugyanis szeretnénk szakrális jellegű alkotásokat bemutatni a későbbiekben is” – mondta dr. Cseh Sándor, az intézmény igazgatója, aki beszélgetésünk közben egy különleges kiállításhoz kalauzolt. Mint kiderült: a tárlat ugyancsak a hétvégén zajló mozis program kísérőrendezvénye lesz. „A Rómer múzeum munkatársai a napokban összeállították a magángyűjteményből álló kiállítást, mely a két világháború közötti magyar filmek plakátjait vonultatja fel” – árulta el kísérőnk. A filmek mellett egyébként nem csak ez az egy tárlat látogatható majd, a Magyar Ispitában a hazai mozikban bemutatott alkotások plakátjai vonulnak fel.

 

Az új vetítőterem bejárata (Gutenberg tér 2.)

 

De térjünk vissza a Látogatóközpontba, ahol az I. Győri Filmnapok ideje alatt, szeptember 6-a és 9-e között megannyi remekműből válogathat a közönség, ezek közül is kiemelkedik a megnyitóhoz kapcsolódó vetítés. „Csütörtökön a nyitónapon, 19 órai kezdettel az 1918-as „Az aranyember” című némafilmet láthatják az érdeklődők, a mozgóképhez a zenei aláfestést a Hoppáré zenekar szolgáltatja majd” – zárta gondolatai dr. Cseh Sándor. Az időközben a helyszínre érkező Grászli Bernadettel azonban itt folytattuk beszélgetésünket, a múzeum igazgatója ugyanis elárulta, honnan indult a zene és a film összekapcsolásának koncepciója.

 

Nem csak filmekkel, kiállításokkal is készülnek a szervezők


„Munkatársunk, az „I love MOZI” programszervezőjének, Pongrácz Balázsnak az ötlete volt korábban, hogy tehetséges zenészek színesítsék produkciójukkal a némafilmeket. Gyakorlatilag ezt a már jól működő összefonódást gondoltuk tovább az I. Győri Filmnapokon” – fogalmazott az igazgató, majd elárulta azt is, igyekeznek minden korosztályt megszólítani, így széles filmkínálattal készülnek. „Nehéz a programok közül egyet is kiemelni, a programfüzetben biztosan talál mindenki az ízlésének megfelelő mozit, de megemlíteném a Széchenyi téren, a Hot Jazz Band zenekar kíséretében látható, 1931-es Hyppolit, a lakáj című alkotást. Hogy miért éppen ezt? Nos azért, mert a fiatalok többsége nem ismeri az eredeti filmet, csak annak modern, felújított verzióját, és fontosnak tartjuk, hogy a régi klasszikusok is teret kapjanak az eseményen” – emelte ki Grászli Bernadett.

 

Már várják a nézőket a Rómer Házban is

 

Győr neve hosszú évek óta összefügg a mozgókép kultúrával, ennek egyik következő építőeleme lesz az I. Győri Filmnapok, ahol a rajongók megismerkedhetnek Jean-Marc Barr színésszel, vagy kollégánk, Kaszás Kornél közreműködésével találkozhatnak Nagy Ervinnel, majd megnézhetik a nagy sikerű Kincsem című filmet, melynek egyes jeleneteit éppen városunkban forgatták. De nem szabad megfeledkezni az új hullámos, befutott, győri filmesek, Emil Goodman, Maddox vagy éppen Menzkie munkáinak megtekintéséről sem. A részletes programfüzet ide kattintva olvasható, ne hagyd ki te sem a fergeteges filmes fesztet!

 

A tehetséges győri filmes, Menzkie alkotásával is találkozhat a közönség

 

P. Csapucha Adrienn
fotók: facebook, I love MOZI, Kertics Dia