Az ország legfejlettebb műszaki rendszerei a bencés templomban – Fotók!

Győr+
2019.02.24. 18:46

Ahogy arról korábban már többször hírt adtunk, javában zajlik a győri Széchenyi téren álló bencés templom és rendház megújítása. A napokban kezdődött el a templom építész-műszaki felújítása, melynek során 21. századi infrastruktúrát alakítanak ki az 1641 óta működő templomban.

A Loyolai Szent Ignác bencés templomba lépve egy hatalmas fóliabuborékot látunk a szentély fölött. A porvédő fólia alatt munkások szorgoskodnak, bontják az aljzatot, felszedik az 1800-as években lerakott kövezetet, amely mára szinte teljesen tönkrement, nagyrészt az 1950-es években átalakított bencés kriptából érkező nedvesség miatt – mutatja a kövezetet Most Balázs projektmenedzser. Mielőtt azonban itt az új kelheimi kőlapokat elhelyeznék, egy 25 cm-es új rétegrendet alakítanak ki, melyben az erős- és gyengáramú kábelek, a víz- és hőszigetelés s végül padlófűtés is helyet kapnak.

Bontják a szentélyben az aljzatot

A templomba egyidőben ötszázan férnek be, mely elsődlegesen a szerzetesközösség, az iskola diáksága és a hívek szolgálatában áll, azonban mind a térség kulturális, örökségvédelmi és turisztikai fejlesztési célkitűzései, mind a templom teljességéhez szükség van arra, hogy az alapvető liturgikus igények mellett ezen elvárásoknak is megfelelhessen. Erre egy ilyen korú és díszítettségű templom esetében kizárólag akkor van mód, ha valamennyi történeti elem is egyidejűleg helyreállításra kerül, ugyanis a restaurálás folyamata és az új műszaki rendszerek kiépítése egyébként teljességgel ellentmondanak egymásnak, noha mindkettőre szükség van – hangsúlyozta a szakember.

Kiépítik az erős- és gyengáramú, a víz- és hőszigetelés és a padlófűtés kábeleit.

A világítás esetében a jelenlegi 120 lámpatest helyett 204 lesz, melyek mindegyike egyenként, egy százalékonként fényerőszabályozható és világítási képekbe szervezhető lesz. Rugalmasságát a vezérlésen túl az adja, hogy a rendszeren belül bármely lámpa áthelyezhető, illetve a megvilágított terület egyetlen lencse cseréjével is megváltoztatható, mely a végső finombeállítást és a későbbi módosításokat is lehetővé teszi. A lámpák kifejezetten építészeti-műtárgyvilágítási lámpatestek, a világhírű német ERCO gyár termékei, semennyi infra vagy UV-sugárzás nem lép ki belőlük, több évtizedes élettartamúak. A LED-technológiának köszönhetően a darabszám növekedése ellenére 84 százalékkal csökken a beépített teljesítménye a világításnak. A rendszer tervezője Haász Ferenc érdemes világítástervező, akinek a budapesti éjjeli panoráma díszvilágítását nagy részben köszönhetjük, szintén ő tervezte a Szent István Bazilika, a Mátyás-templom, a Parlament, a Feszty-körkép, a Munkácsy-Trilógia és megannyi múzeum világítását.

A fóliabuborék alatt zajlik a munka

A tervezett hangosítási rendszer különlegessége, hogy 3-3 korábbi hangszórópárt képes kiváltani a főhajóban, ugyanis a hangszórók azonos hangerővel fedik le a távolabbi szektorokat is, mely a beszéd érthetőségét is növeli, visszaszorítva a visszhang kialakulását. A templom kiváló akusztikája, jelenleg is épülő hangversenyorgonája és külföldön is sikeres kórusa miatt a rendszer felvételi funkcióval is fel lesz ruházva koncertfelvételek készítéséhez, a közvetítések alkalmával pedig egyetlen kábel kihelyezésére sem lesz szükség majdan. Körmenetek, ballagások, nagyobb misék alkalmával egy távadó segítségével a Széchenyi tér alkalmi és a templom állandó hangosítása egyként tud működni majd, s ehhez csak az ideiglenes hangszórók kihelyezése lesz szükséges.

Elkezdődött a Múzeumpatika freskóinak és stukkóinak helyreállítása

Elkezdődött a ma is üzemelő patika 17. századi freskóinak és stukkóinak a helyreállítása. A gyógyszertár kiadópultja az előtérbe került, a gyógyszerészek egy porzáró alagúton tudják megközelíteni a hátsó raktárat. A helyreállítás előreláthatólag nyolc hónapot vesz igénybe, de sem az ellátásban, sem pedig a Múzeumpatika nyitva tartásában nem lesz változás.

Jól halad a szerzetesi ebédlő felújítása is

A templom mellett a rendház megújítása is folytatódik, zajlik a porta átalakítása, a szerzetesi ebédlők felújítása.

A templomban Húsvétig tervezik befejezni a világítás, a hangosítás, valamint a biztonságtechnikai- és gépészeti rendszerek teljes cseréjét a közel 400 éves templomban – zárta a projektvezető.

Földvári Gabriella

fotó: Mekliz Fotóstúdió