Győr+
2018.09.10. 11:14

Élvezzük a szépkorú hölgyek nyarát!

A Pinnyédi Meteorológiai Állomás, Jób atya időjárás előrejelzése szerint igazi vénasszonyok nyara vár ránk az év 37. hetében.

 

KIistérségi előrejlezés

Az elmúlt hét végére beígért csapadékzóna „kútba esett”, azaz a Kárpát-medencétől északabbra elhelyezkedő „kutakba”, ennek köszönhetően igazi strandolásra csalogató időben lehetett részünk. S ebben az előttünk álló hét nagy részében sem lesz változás. Ősz lévén, a reggelek csípősek lehetnek, elkel a reggeli pulóver, de utána változóan felhős égbolt mellett a hét közepére a legmagasabb nappali hőmérséklet megközelíti a +30°C fokot. Péntek délutánig eső nem lesz.

A kellemes, szép időt napközben sem zavarja erős szél, a reggeli órákban viszont pára- és ködfoltok képződhetnek. A jelenlegi modellek pénteken a nap második felére egy gyenge hidegfront átvonulását jelzik, mely legfeljebb szerény mennyiségű csapadékot, megélénkülő szelet, s a hőmérsékletnek az évszaknak megfelelő értékekre való visszaesését eredményezheti. Utána hétfőtől valószínű visszatér a „szép korú hölgyek nyara”.

 

Nagytérségi helyzet

 

2. ábra forrása: http://www.meteociel.fr

 

A 2. ábra hétfői űrfelvétele meteorológiai szempontból 3 részre osztható. A Földközi-tenger nyugati medencéjét egy ciklon „tartja fogságában”, Szardínia DNy-i partjainál a fekete nyíl egy szupercella „pogácsájára” mutat. Európa középső része felett egy magas nyomású képződmény hatására alig van felhő az égen, míg északabbra a Balti-tenger térségét egy mérsékelt övi ciklon éri el. A továbbiakban, a mediterrán térségben a ciklontevékenység csillapodni fog, s kontinensünk időjárási szempontból nagyjából a Dublin – Koppenhága – Moszkva ív mentén két részre lesz osztható (3. ábra piros szaggatott íve).

3. ábra forrása: Német Meteorológiai Szolgálat

 

Az ettől északra található térségek fölött a nyugatról keletre egymást követő ciklonok hatására hűvös, szeles, csapadékos lesz az idő, míg Nyugat-Európa déli felén és Közép-Európában az Azori-anticiklon „nyújtózkodása” prolongálja a nyarat (Budapest: +30°C). Csütörtök-pénteken az északi ciklonokról egy peremciklon válhat le és merészkedhet délebbre, melynek hidegfrontja adriai támogatással péntek estétől némi csapadékot és átmeneti lehűlést hozhat kontinensünk középső részére. Hogy mikor és mennyi lesz a „némi” arra még korai tippelni.

 

4. ábra forrása: https://www.wxcharts.eu

 

A 4. ábra előrejelzése szerint a Kisalföld már péntek este sem marad szárazon, az 5. ábra viszont csak szombatra valószínűsíti a front érkezését, de „könnyeit csak az ország déli részén fogja hullatni”. Ami valószínű, az a nyárias idő hétvége utáni visszatérése.

 

5. ábra forrása: https://www.sat24.com

 

Ami valószínű, hogy a nyárias idő a hétvégét követően tér vissza.

 

Tullner Jób atya amatőr meteorológus