Győr+
2018.09.11. 09:29

„Nem magunknak neveljük a gyerekeket”

Az új tanév új igazgatót is hozott Győr egyik régóta meghatározó általános iskolájában.

Szalai Ferenc nyugdíjba vonulása miatt neveztek ki új direktort a győri Gárdonyi Géza Általános Iskolában. A régi vezetőt egy fiatal, ambiciózus pedagógus váltotta. Gecsei Kolos magyar–filozófia szakos tanár, évekig a Kazinczy Ferenc Gimnázium diákjait oktatta. A 46 éves szakember jól érezte magát a Kazinczyban, mégis elérkezettnek látta az időt a váltásra. Tulajdonképpen egymásra talált az iskola és az új direktor, hiszen a korábbi igazgató és utódja már egy éve beszélgettek arról, mi lenne, ha ő váltaná a nyugdíjba vonuló vezetőt. „Biztos vagyok benne, hogy segíteni tudom az iskolát és az itt tanulókat, megvan a kellő rutinom, és tisztában vagyok vele, hol tart az iskola, ráadásul onnan jöttem, ahova ezek a gyerekek tartanak, úgyhogy nem lehet semmi probléma” – mondta a szeptember elsejével kinevezett igazgató.

A Gárdonyiban hagyományosan erős a logikaoktatás, és a kézilabda-utánpótlás bázisaként is jól funkcionál az intézmény. Jelenleg 732 diák jár ide, több osztály 30 feletti létszámmal működik, de ez még bőven kezelhető. „Kettős a feladatom, egyrészt szeretném megőrizni a hagyományos gárdonyis értékeket, másrészt szeretnék nyitni a digitális világ felé, például jó lenne, ha az iskola sokkal aktívabb lenne a közösségi médiában, ez ma már alap egy közel 100 éves oktatási intézmény számára is” – tette hozzá Gecsei Kolos.

Gecsei Kolos először a Győr+ Teleíziónak mesélt terveiről.

Népszerű az iskola, amit jól mutat, hogy jellemzően, ha egy családban a nagyszülő vagy a szülő ide járt, az unokákat is szívesen íratják ide. Az új igazgató munkáját két helyettes és rutinos tantestület segíti, ők képviselik a folytonosságot az iskolában, míg a frissen érkezett direktor jelentheti a jövőt az intézmény számára. „Kollégáim megértették, mit szeretnék, bízom benne, hogy hosszú távon is jól egészítjük ki egymást, mert ez csapatmunka, én csak egy fogaskerék vagyok a gárdonyis gépezetben” – hangsúlyozta Gecsei Kolos, aki a Győr+ Televíziónak mesélt először terveiről.

Fotó: O. Jakócs Péter

Zombai-Kovács Ákos