Győr+
2018.09.12. 13:15

Legyél te is mecénás!

Nemes kezdeményezés indult Győrben az elmúlt évben: a Rotary Art Agora Művészek és mecénások program. A sikeres első rendezvényt követően idén folytatódik a projekt, melynek továbbra is az a célja, hogy a városhoz kötődő művészek és alkotásaik nagyobb publicitást, egyben elismertséget kapjanak.

A győri művészek és a helyi mecénások találkozásának kíván idén is teret adni az Art Agora rendezvény, melyet a Rotary Club Győr Rába kezdeményezésére indítottak. A projekt lehetőséget ad a művészek és alkotásaik jobb megismeréséhez, elismeréséhez, valamint a mecénások által megvásárolt művekből befolyt összeggel a tehetséges, fiatal, pályakezdő alkotókat kívánják támogatni – tájékoztatott Görcsné dr. Muzsai Viktória, a Rotary RC Győr-Rába projektvezetője.

 

 

Az elmúlt évben 8 győri művész 15 alkotását árverezték el, további 8 alkotó 13 műve pedig fix áron kelt el. Így összesen több mint hárommillió forintos támogatásban részesülhettek a művészeti képzéssel foglalkozó iskolák növendékei, akik pályázat útján juthattak a díjakhoz.

A Tavaszi Tárlat keretében az érdeklődők már ismerkedhettek az idei felajánlókkal, akiket egy művészeti grémium választott ki. Ekkor adták át a 2018-ban alapított Pro Art Agora-díjat is, melyet elsőként Radek József, a Palatia Nyomda és Kiadó ügyvezető igazgatója vehetett át mecénási tevékenysége elismeréséül.

Idén 14 művész 15 alkotása kerül aukcióra, és 12 művész 13 alkotását fix áron lehet majd megvásárolni. Borbély Károly, Csizmadia István, Csurák Erzsébet, Farsang Sándor, Gui Demeter, Horváth Ákos, Kurcsis László, Kustán Melinda, Lipovics János, Malasits Zsolt, Milu Milanovics Ildikó, Mózes László, Molnár György, Szabó Béla, valamint Szalkai Károly alkotásait testközelből ismerhetik meg az érdeklődők a GYMS KIK Nemzetközi Kereskedelmi Központ aulájában (Szent István út 10/a) szeptember 13. és október 4. között. A kiállítást szeptember 13-án 17 órakor prof. dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, műgyűjtő nyitja meg.

Az „Egy este a művészetért” műsoros jótékonysági est október 4-én 18 órakor kezdődik, ugyancsak a kamarában. Az alkotók által felajánlott művek aukciójából befolyó összegből továbbra is a képzőművészetek terén tehetséges, közép- és felsőoktatásban tanulók, és vizuális műhelyek pályázatára fordítja a Rotary RC Győr-Rába.

 

A jótékonysági árverés műsorfüzete és katalógusa a kiállítás napjától és helyszínén érhető el.

Jegyeket szeptember 15-től lehet igényelni Kottán Pétertől, a [email protected] email címen.

További információ található a www.art-agora.hu honlapon a kiállítással, a jótékonysági esttel és jegyvásárlással kapcsolatban, valamint itt is megtekinthetők lesznek az aukciós és fix áras művek.