Győr+
2018.09.12. 16:50

Roni szaglása nemzetközi szinten is bizonyított

Második helyen végzett Nagy Gergely rendőr címzetes zászlós és Roni, a robbanóanyag-kereső eb a II. Nemzetközi szolgálati kutyás versenyen, amit Baktalórántházán rendeztek meg nemrég. Csapatmunka volt a javából.

A kutyavezetők és a szolgálati ebek négy kategóriában mérték össze tudásukat a több napon át tartó rendezvényen Baktalórántházán nemrég. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság állományából Tremmel Nándor rendőr főtörzszászlós versenybíróként, Rácz Károly Tamás rendőr őrnagy csapatkapitányként, Pinetz András címzetes rendőr törzszászlós, Süly Dalma címzetes rendőr főtörzszászlós, Balogh Sándor címzetes rendőr főtörzszászlós és Nagy Gergely címzetes rendőr zászlós pedig kutyavezetőként képviselték megyénket a megmérettetésen.

A versenyről tudni érdemes, hogy nem csak a rendőrök és kutyáik mutathatták meg mit tudnak, hanem az együttműködő társszervek is bizonyíthattak. Ott voltak továbbá a lengyel, a cseh, a román és a szlovák rendészeti szervek tagjai is. A részletekről már Nagy Gergely mesélt, aki 2004-ben szerelt fel a rendőrséghez. “A versenyt remekül megszervezték, felkészült csapatok érkeztek. A versenyszámok között volt terepkutatás, helyiségátvizsgálás – ahol a legjobb eredményt értük el –, volt csomagátvizsgálás és fegyelmező feladat is. Ezekre pontokat kaptunk s így alakult ki a sorrend. Nekünk sikerült odaérnünk a második helyre, aminek borzasztóan örülök és nagyon büszke vagyok Ronira” – fogalmazott a kutyavezető.

 

 

A bundás bajtárs egyébként 2015 márciusában született, a rendőrség belső tenyésztésű négylábújai közül való, rendőrkutya felmenőkkel. Gergellyel 2016 decembere óta dolgozik együtt.

“Láttam rajta azt a kis csibészséget, ami különlegessé tette nekem, s valahogy jobban is ragaszkodott hozzám mint a másik kutya, akivel együtt gyakoroltunk a kiképzés során. Roninak a munkája nem volt annyira kiemelkedő, de nagyobb lehetőségeket láttam benne. S most bizonyított…”

Az écsi körzeti megbízott – aki a Pannonhalmi Rendőrőrshöz tartozik – igazi visszajelzésnek tekinti az eredményt, hiszen nincs még régóta a kutyások között: Ronival mindössze két éve alkotnak elválaszthatatlan párost. A versenyen elért eredmény igazolja, hogy jó úton haladnak, de ahogy ő is fogalmazott: “A rutin még hiányzik, ez tény. Két év még nem sok idő kutyavezetőként, sok mindent lehet még fokozni és csiszolni. Ám én meg vagyok elégedve a kutya és a saját teljesítményemmel is. A jövő pedig majd megmutatja, hogyan tovább…” – zárta a körzeti megbízott.

 

 

Ronival egyébként már számos közös munkát hajtottak végre, állandó rendezvények ellenőrei. Most is ott voltak például a VOLT Fesztiválon is, de említhetjük a Forma1-et, vagy éppen a különféle politikai találkozókat. Sőt, házkutatásokhoz is gyakran hívják a párost, ahol feltételezik, fegyverek lehetnek elrejtve. Sőt, a győri vasútállomás mellett lévő posta átvizsgálására is Ronit és Gergelyt hívták, amikor egy betelefonáló bombával és annak felrobbantásával fenyegetőzött.

Az országban Ronival együtt körülbelül 60 robbanóanyag-kereső kutya van szolgálatban, a megyénkben ketten teljesítenek szolgálatot. S ahogy Nagy Gergely is elismerte: egyre nagyobb szükség van a képzett szimatra.

 

 

szerző: Havassy Anna Katalin
fotó: O. Jakócs Péter